''İtalya'daki cezalar ders niteliğindedir''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, İtalya Serie A'da şike yaptıkları gerekçesiyle Juventus, Lazio, Fiorentina ve Milan takımlarına verilen cezaların şaibelerin gündeme geldiği ülkeler için ders niteliğinde olduğunu söyledi.

Etimesgut Belediyesi tarafından organize edilen Medya Kupası'na katılan Devlet Bakanı Şahin, "Bir ülke Dünya Kupası'nı kazansa bile, bu durum o ülkede temiz futbol oynandığı ve temiz spor yapıldığı anlamına gelmiyor" dedi.

Dünya Kupası'nın kazanılmasının ardından İtalya'da ligin en köklü kulüplerine ağır cezalar verilmesinin örnek alınması gerektiğini belirten Şahin, şöyle konuştu:
"Verilen ceza, İtalya Futbol Federasyonu bünyesindeki Federal Tahkim Kurulunun, soruşturma sonucu delillere ulaşarak vermiş olduğu bir ceza değildir. Savcılık tarafından yapılan araştırmalar sonucunda şike olayları ortaya çıktı. Tüm bunların ardından toplanan Federal Tahkim Kurulu bu cezayı verdi. Demek ki bir ülkede, özellikle futbolda şike ve şaibe iddiaları ile ilgili sonuç elde edebilmek için sadece Futbol Federasyonunun yetkili kurullarının hareket etmesi yeterli olmuyor. Mutlaka bunun üzerine yargı erkiyle gidilmeli ve sonuç alınmalı."

Reklam
Reklam

Türkiye'de de zaman zaman şike iddialarının ortaya atıldığını dile getiren Şahin, "Biz de bununla ilgili Futbol Federasyonu bünyesinde Şike Tahkim Kurulunu oluşturduk, ancak iddia sahipleri delil açısından ortaya bir şey koyamıyor. Delil toplamada kolaylık sağlayacak yeni düzenlemelere ihtiyaç var. Mesela mahkemeden izin alınarak telefon dinlenebilir. İtalya bu şekilde bir soruşturma yaptığı için neticeye vardı" ifadelerini kullandı.