İtalya'dan Türk iş adamlarına vize kolaylığı

ANKARA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile İtalya arasında vize işlemlerinin kolaylaştırılması konusunda imzalanan mutabakat muhtırası ile, TOBB'dan alınacak 'Takdim mektubunu' ibraz eden Türk iş adamlarının 'iyi niyet sahibi' kabul edilerek vize işlemlerinde somut kolaylıklar sağlanacağını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili ile TOBB Genel Merkezi'nde, İtalya'nın Türk iş adamlarına vize işlemlerinde sağlayacağı kolaylıklara ilişkin ortak bir basın toplantısı düzenledi. Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, TOBB'un, Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olarak Türk iş adamlarının vize konusunda karşılaştıkları zorlukları yakından takip ettiğini, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çeşitli platformlarda bu sorunun çözümü konusunda girişimlerde bulunduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

İş adamlarının serbest dolaşımının, ticaretin temel unsurlarından olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği entegrasyon sürecinde, serbest dolaşımın, üye ülkeler arasında ticarete ve toplumların birbirleriyle yakınlaşmalarına olumlu etkisinin anlaşıldığını kaydetti. AB'nin, bugün, dünyanın en rekabetçi ekonomisi olma hedefini yakalamak yolunda ticaretteki engellerin kaldırılmasının öneminin bilincinde olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, 400 milyar doları aşan milli geliri ve 100 milyar doları aşan ihracatıyla Türkiye ekonomisinin, dünyanın 17., Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi konumuna ulaştığını vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, 2006 yılında AB'nin, Türkiye'nin ihracatındaki payının yüzde 51, ithalat içindeki payının ise yüzde 39 olarak gerçekleştiğini vurgulayarak, 110 milyar dolarlık ticaret hacmiyle, halihazırda AB ile ekonomik bağları güçlü olan Türkiye'nin, bu bağı daha da güçlendirmek istediğini, ancak bu hedefe yönelik çalışırken, aynı zamanda maliyetli, zorluklarla dolu ve ayrımcı vize politikasıyla da mücadele etmek zorunda kaldığını anlattı. AB'ye katılım sürecinde olan bir ülke olarak Türkiye'nin,
AB'nin vize uygulamalarında bu doğrultuda işlem görmemesinin esef verici olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Hatırlatmak isterim ki; AB'ye katılım sürecindeki diğer bir ülke olan Hırvatistan, vize uygulamasından tamamen muaftır. AB'nin bu yaklaşımı, sivil toplum diyaloğunun gelişmesi önünde de büyük bir engeldir. Sorunun üstesinden gelme aşamasında memnuniyet verici bir gelişme, 18 Ocak 2007 tarihinde Ankara'da, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İtalya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Umuma Mahsus Pasaport Hamillerinin Vize İşlemlerinin Kolaylaştırılmasına Dair Mutabakat Muhtırası'nın imzalanmasıdır. Birliğimiz,mutabakat muhtırasının uygulanmasında öncelikli bir rol üstlenecektir. Mutabakat uyarınca, birliğimizden alacakları 'takdim mektubu'nu ibraz eden Türk iş adamları, 'iyi niyet sahibi (bona fide)' kabul edilecek ve kendilerine vize alımında somut bir kolaylık sağlanmış olacaktır. TOBB olarak, konuya ilişkin üzerimize düşeni en iyi şekilde yapabilmek amacıyla, gerek Dışişleri Bakanlığımız gerekse İtalyan makamlarıyla sürekli istişare halinde çalışmalar yürüttük. Dışişleri Bakanlığımıza, İtalyan makamlarına ve özellikle iyi niyetli çabalarından dolayı Sayın Büyükelçi Carlo Marsili'ye huzurlarınızda bir kez daha teşekkür etmek isterim."

Reklam
Reklam

Vize kolaylığının nasıl uygulanacağı konusuna da değinen TOBB Başkanı, daha önce imzalanan mutabakat uyarınca, TOBB'dan alacakları 'takdim mektubunu' ibraz eden Türk iş adamlarının, 'iyi niyet sahibi (bona fide)' kabul edileceklerini ve başvuru sahibinin, çok girişli Schengen vizesi alabileceğini söyledi. TOBB tarafından verilecek 'takdim mektubu' için başvuruların 81 ildeki tüm Oda ve Borsalar ile üye sayısı bini geçen ilçe odaları ve bölge odalarına yapılabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, uygulama hakkında anılan oda ve borsalara görev verileceğini bildirdi. Bu kapsamda, firma yetkili ve görevlilerinin başvurularını öncelikle değerlendirmeye tabi tutacak olanın bağlı bulundukları oda ve borsalar olacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, iş adamlarının bulundukları il ya da ilçenin, İtalya'nın Türkiye'deki 3 temsilciliğinden hangisinin görev alanına giriyorsa oraya vize başvurusunda bulunacaklarını söyledi.

"TURİSTİK VİZELERE DE KOLAYLIK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili ise, 'Umuma Mahsus Pasaport Hamillerinin Vize İşlemlerinin Kolaylaştırılmasına Dair Mutabakat Muhtırası'nın uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin geçen Ocak ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarette, İtalya Büyükelçiliği ile Türk Dışişleri Bakanlığı arasında bir memorandum imzalandığını hatırlatan Marsili, bu memorandumla turistik ve ticari amaçla İtalya'ya gidecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, Schengen mevzuatı çerçevesinde kolaylıklar sağlandığını belirtti. Büyükelçi Marsili, "Ticari alanda memorandum, TOBB'un resmi tanıtım yazısına haiz iş adamlarına, 5 yıla kadar uzun süreli, çok girişli vizelerin 3 çalışma günü içinde verilmesini öngörmektedir" dedi. Marsili, bu tedbirin, Türk iş adamlarının İtalya'ya akışını kolaylaştırmayı ve dolayısıyla iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri arttırmayı hedeflediğini söyledi. Marsili, bu anlaşmanın İtalya'nın vize konusunda Türkiye'de uyguladığı aktif politikanın bir ürünü olduğunu belirterek, son 3 yılda Ankara ve İzmir Ticaret Odaları, Ankara, Ege ve Gaziantep Sanayi Odaları ile benzer anlaşmalar imzaladıklarını bildirdi. Marsili, 2007 yılında, İstanbul Başkonsolosluğu, İzmir Konsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği'nin toplam 60 bin vize verdiğini vurgulayarak, bunlardan yüzde 5'inden fazlasının ticari vize olduğunu söyledi. Büyükelçi ayrıca, bir önceki yıla göre verilen vizelerde büyük artış görüldüğünü ve bu artışın İstanbul'da yüzde 50, İzmir'de yüzde 11 ve Ankara'da yüzde 6 olduğunu bildirdi. İstanbul'da vize sayısının, son 2 yılda iki katına çıktığını ve bu artışın, çalışılan vize kolaylığıyla paralel olduğunu dile getiren Marsili, "Bu veriler, İtalya'nın Türkiye ile stratejik bir işbirliği tesis etmedeki siyasi iradesini ortaya koymaktadır. Bu stratejik ortaklık, siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerin tüm yönlerini kapsamaktadır. Başbakanlarımız, Türkiye ile İtalya arasında bir stratejik işbirliği anlaşması imzalamışlardır. 7 Kasım tarihinde Roma'da bir
araya gelen Başbakan Erdoğan ve Başbakan Prodi, her yıl ikili hükümetler arası zirve düzenlenmesinde mutabık kalmışlardır" diye konuştu.
Marsili ayrıca, İtalya'nın Türkiye'nin AB adaylığına verdiği güçlü desteğin bulunduğunu ve bu desteğin bir devlet politikası olduğunu söyledi. İki ülke arasıdaki siyasi ilişkilerin mükemmel seyrinin, ikili ekonomik ilişkilerin de olağanüstü bir dönem yaşamasına imkan tanıdığını belirten Marsili, 2007 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 17 milyarı aşacağını, böylelikle son 4 yılda ticaret hacminin iki katına ulaşmış olacağını belirtti ve Türkiye'de faaliyet gösteren İtalyan firma sayısının 560'ı
aştığını da bildirdi. Marsili, ikili ilişkilerdeki tek pürüzün İzmir'in ve Milano'nun EXPO 2015 adaylığı olduğunu da belirterek, "Eşimin İzmir'in adaylığına destek verdiği düşünüldüğünde, sonuç ne olursa olsun, ailemde en az birisinin mutlu olacağını söyleyebilirim" dedi.

Reklam
Reklam

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Marsili, turistik amaçlı vizelere de benzer bir kolaylığın sağlanıp sağlanmayacağının sorulması üzerine, "Turistik amaçlı vizelerin verilmesinde de, ticari vizelere uygulanan kolaylığı aynı şekilde uygulamaya çalışacağız" dedi. EXPO 2015 adaylığı konusunda Milano mu yoksa İzmir'i mi daha şanslı gördüğüne ilişkin bir soruya ise Marsili, "İyi olan kazansın. Yerel hükümete baskı yapıp da Milano lehinde destek istemek zorunda olmayan tek büyükelçi benim" ifadelerini kullandı.

Daha sonra Büyükelçi Marsili ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu birbirlerine hediyeler sundular.