İtalya'dan Türkiye'ye jest

ANKARA (İHA) - Bugüne kadar sadece Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya ile düzenli zirve toplantıları gerçekleştiren İtalya, Türkiye'ye jest yaparak, ilk kez Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan bir ülke ile zirve düzenleyecek.

İzmir'in aday olduğu EXPO 2015'i son anda Milano'ya kaptıran Türkiye, İtalyan kabinesini İzmir'de ağırlayacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Türkiye ile İtalya arasında gerçekleştirilecek hükümetler arası zirvede buluşacak. Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya ile düzenli olarak zirve toplantıları gerçekleştiren İtalya, ilk kez AB üyesi olmayan bir ülke ile hükümetler arası zirve düzenleyecek.

Reklam
Reklam

Swiss Otel'de yarın gerçekleştirilecek zirveye iki lider de, kalabalık bir heyetle birlikte katılacak. Başbakan Erdoğan, zirveye Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile birlikte katılacak. Berlusconi'nin de kabinesinin önde gelen 5 bakanıyla İzmir'e gelmesi bekleniyor. Erdoğan ve Berlusconi, Swiss Otel'de önce baş başa görüşme yapacak. Ardından iki başbakan başkanlığında tüm bakanların da katılacağı görüşmelere geçilecek. Erdoğan ve Berlusconi, akşam yemeğinde de bir araya gelecek. Yemeğe Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de katılacak.

TÜRK-İTALYAN ÜNİVERSİTESİ KURULUYOR Ankara ile Roma, Ocak 2007'de imzalanan Stratejik Belge çerçevesinde senede bir defa dönüşümlü olarak hükümetler arası zirve kararı almıştı. İtalya, benzer zirveleri sadece Almanya, İspanya, İngiltere ve Fransa ile yapıyor. Başbakanlık kaynakları, zirvenin tarihi bir zirve olduğuna dikkat çekerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni dönemde çok daha güçlü olacağına vurgu yaptı.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi son yıllarda katlanarak artarken, 2003'te 8 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2007'de 17 milyar dolara yükseldi. Ticaret hacminin bu sene de 20 milyar doları aşması bekleniyor. Türk ordusu için üretilecek 50 ATAK helikopter proje ortaklığında İtalyan A-W şirketi de yer alıyor. Zirvede, İstanbul'da kurulması planlanan Türk-İtalyan Üniversitesi'ne ilişkin protokol de imzalanacak.

Reklam
Reklam