İtalyan atıklarına karşı imza

ANKARA (İHA) - Aralarında Greenpeace Akdeniz Ofisi Toksit Maddeler Kampanya Koordinatörü Banu Dökmecibaşı, Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Özen, Sinop'un köylerinden 4 muhtarın bulunduğu bir heyet Çevre ve Orman Bakanlığı ve İtalya Büyükelçiğili'ni ziyaret ederek, 'İtalyan zehirli varillerinin' geri gönderilmesi çağrısında bulundu.

Çevre gönüllüleri ve muhtarlardan oluşan heyet 35 bin kişinin ve 142 sivil toplum kuruluşunun imzalarını Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Mustafa Öztürk'e verdiler. Burada bir açıklama yapan Greenpeace Akdeniz Ofisi Toksit Maddeler Kampanya Koordinatörü Banu Dökmecibaşı, şunları söyledi: "İmzaların, Türkiye ve İtalyan heyetlerinin ayın 22'sinde İtalya'nın başkenti Roma'da yapacakları toplantı öncesinde teslim edilmesi anlamlı. Çünkü bu konuda ülkeler arasında yapılan ilk komite toplantısı olacak. Ancak bu gelişme ne kadar sevinçliyse İtalyan Çevre Bakanı'nın iki ay önce yaptığı, atıklarının Türkiye'de bertaraf edilmesini düşündükleri yönündeki açıklamalar da o kadar kaygı verici. Türk tarafının böyle bir talebi koşulsuz geri çevirmesini bekliyoruz".

Reklam
Reklam

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk ise varillerin ilk defa 1988 yılında Rize'de sahillere vurduğunun tespit edildiğini belirterek, Samsun ve Sinop'taki depolardan Samsun'dakinin sağlıksız olduğunu kaydetti. Roma'da yapılacak toplantının ilk gününde atıkların numaralanması ve paketlenmesi, verdiği zararın tespiti ve bunun nasıl bertaraf edilebileceğinin rapor halinde ortaya konulacağını ifade eden Öztürk, ikinci gün ise İtalyan temsilcilerine 'Atığınızı alın götürün' denileceğini kaydetti. Samsun ve Sinop'ta verilen zararın bir rapor haline getirildiğini ifade eden Öztürk, raporun da toplantıda İtalyan temsilcilerine iletileceğini söyledi. Atıkların içeriğinde kanser yapıcı maddeler olduğunu da vurgulayan Öztürk, İtalyan yetkililere 'Bu atığınızı buradan götürmek zorundasınız" denileceğini kaydetti. Samsun Çevre Dostları Derneği temsilcisi Mustafa Kandemir, ilk defa hükümet yetkililerinden 'Bu variller gitmelidir" sözünü duyduklarını belirterek Karadeniz'in çöplük haline dönüştürülmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
Gıdıklı, Sazlı, Çakıldak ve Tepealtı köylerinin muhtarlarının da bulunduğu heyet daha sonra Çevre ve Orman Bakanlığı girişinde "İtalya varillerini geri al-Greenpeace" yazılı bir pankart açtı. Grup daha sonra İtalya Büyükelçiliği'ne giderek topladıkları imzaların bir nüshasını sundu. Burada bir açıklama yapan Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Özen, "Sinop ve Samsun'da depoların çevresindeki köylerde yaşayan insanlar 17 yıldır bu depoların varlığından muzdarip. İtalyanlar ne kadar insansa, biz de o kadar insanız. İtalyan hükümetinin sorumsuz tutumunu sona erdirmesini istiyoruz. Türkiye Avrupa'nın çöplüğü değil" dedi.

Reklam
Reklam

1987 yılında Karadeniz'e boşaltılan ve Türk kıyılarına vurduktan sonra Sinop ve Samsun'da iki depoya kaldırılan , İtalya'ya ait toksit atıklar 17 yıldır bur depolarda bekletiliyor. Denizin dibinde bulunduğu tahmin edilen 3 bin varilden 367'si kıyılara vurduktan sonra depolara kaldırılmıştı. Yapılan araştırmalar, atıkların menşeinin İtalya olduğunun ispatlanmasına rağmen İtalyan hükümeti sorumluluğu kabul etmedi. Greenpeace'in 2001 yılında Samsun ve Sinop'daki depolardan aldığı atıkları Rainbow Warrior gemisi ile İtalya'ya götürerek İtalyan Çevre Bakanlığı önünde eylem yapması sonucu İtalyan Çevre Bakanı Alterıo Matteoli, söz konusu varilleri geri alacaklarına dair söz vermişti. Ardından İtalya ile resmi görüşmeler başlamıştı. Ancak İtalyan Çevre Bakanı'nın, Kasım'da düzenlenen basın toplantısında, kurulan komitenin atıkların Türkiye'de bertarafı için çalışacağını söylemesi dikkat çekmişti.