İtalyan futbolu eski günlerini arıyor

Bir zamanlar Avrupa'nın en iyisi olan Serie A son yıllarda İngiltere, İspanya ve Almanya liglerinin gerisine düştü. İtalyan kulüpleri hem durgunluğun bilançosunu çıkarıyor hem de geleceğe daha umutlu bakmalarını sağlayacak bazı adımlar atıyor.

Bill Wilson

BBC muhabiri

Bundan tam yıl önce AC Milan Atina'daki Şampiyonlar Ligi finalinde Barcelona'yı 4-0 mağlup etmişti. İtalya Ligi Serie A o dönem en görkemli günlerini yaşıyordu.

İtalyan kulüpleri futbolda Avrupa'nın bir numaralı kupasını son 12 yılda altı kez müzelerine götürmüştü. Yıldızlar İtalya'ya akıyor, ülkenin önde gelen maçları dünya çapında naklen yayınlanıyordu.

Bu sezon ise Şampiyonlar Ligi'nde son 16 takım arasında İtalya'dan sadece AC Milan var. Oysa İngiltere ve Almanya'dan dörder, İspanya'dan da üç takım var son 16'da.

Reklam
Reklam

Peki İtalyan futbolu niçin rakiplerinin gerisine düştü?

Londra merkezli Portland Advisers şirketinden futbol finansmanı uzmanı Harry Philp, "Bunun; düşük stat gelirlerinden, yetersiz ticari anlaşmalara; yolsuzluktan tribünlerdeki şiddete birçok nedeni var." diyor.

Statlar eskiİtalya'da Juventus dışındaki tüm takımlar maçlarını sahibi olmadıkları eski stadyumlarda oynuyor. Kulüpler farklı bilet fiyatları belirleyemiyor, stat gelirleri düşük kalıyor. Örneğin, İngiltere'nin Chelsea kulübünün maç gelirleri AS Roma'nın altı katı.

Deloitte Sport Business Group'un son verilerine göre, Serie A'da maç gelirleri 2011-12 sezonunda yüzde 3'lük bir düşüşle 191 milyon euroya, ortlama seyirci sayısı da yüzde 7'lik bir düşüşle 22,005'e düştü.

Juventus ise 2011'de yeni stadyumuna taşındıktan sonra ticari gelirlerini üç kat artırdı.

Şimdi İnter, Napoli ve Roma yeni stadyumlar inşa etme niyetinde.

TV gelirleri artacakTelevizyon şirketlerinden gelen para, Serie A kulüplerinin takımlarının ortalama gelirlerinin yüzde 59'unu oluşturuyor.

Reklam
Reklam

İtalya'da 2010 yılına kadar televizyon hakları kulüp bazında satıldı, bu da mali açıdan büyük ve küçük kulüpler arasındaki farkı daha da artırdı.

Ancak İtalyan medyasına göre yapılan son anlaşma ile 2015-16 sezonundan itibaren Seria A'deki kulüplerin kasalarına 980 milyon euro girecek. Son anlaşmada ise bu meblağ 900 milyon euroydu.

Juventus ve AC Milan, Avrupa'daki futbol kulüplerinin mali durumlarını ortaya koyan Deloitte Futbol Para Ligi'nde son olarak dokuzuncu ve onuncu sırada yer aldılar.

Henry Philp ise bu iki kulübün son yıllarda zengin iş adamlarınca finanse edildiğine dikkat çekiyor.

Yabancıların ilgisi artıyorInter'in bir Endonezya konsorsiyumunca, Roma'nın da ABD merkezli bir şirkete satılması ise yabancıların İtalyan kulüplerine ilgisinin arttığının bir işareti.

Henry Philp'e göre İtalyan kulüplerinin yeni ve daha akıllıca bir bilet fiyatı politikasına, daha iyi tesislere, daha geniş kapsamlı ticari stratejilere ihtiyacı var; Serie A'nın da tıpkı İngiltere'deki Barclays Premier Lig gibi bir sponsoru olmalı.

Reklam
Reklam

Zaman zaman saha içinde ve dışında gözlenen şiddet olayları ile ırkçılık tartışmalarının da İtalyan futbolunu olumsuz etkilediği bir gerçek.

Philp, "Irkçılığın ve şiddetin yaygın olduğu bir ortamda sponsorlar da futbola daha fazla yatırım yapmakta isteksiz." diyor.

'Herşey kötüye gitmiyor'Deloitte'tan Alex Thorpe'a göre ise İtalyan futbolunda herşey kötüye gitmiyor zira özellikle 2006'daki Calciopoli (bahis) skandalı, kulüplerin iyi yönetilmelerinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi.

Thorpe 2009, 2011 ve 2012 İtalya Süper Kupası'nın Çin'de oynandığına, aynı karşılaşmanın bu sene yine Çin'de oynanmasının umulduğuna dikkat çekiyor.

"Kulüplerin birşey yapmaları gerektiğini idrak etti." diyor Thorpe ve ekliyor:

"Düşüşte olduğu gerçeği inkar edilemez. Ancak Juventus'un yaptıklarına bakılırsa umut ışını görebiliyorsunuz. Roma ve diğerlerinin bugünlerde stadyumlarını geliştirmekten söz etmeleri de bunun en büyük kanıtı."