İtalyan Öğrenciler Gözyaşlarıyla Uğurlandı

Avrupa Birliği Eğitim Projeleri’nden Comenius Programı’nın bir alt dalı olan ‘Bireysel Öğrenci Hareketliliği’ çerçevesinde Tekirdağ'ın...

Avrupa Birliği Eğitim Projeleri’nden Comenius Programı’nın bir alt dalı olan ‘Bireysel Öğrenci Hareketliliği’ çerçevesinde Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde ağırlanan İtalyan öğrenciler, programın tamamlanmasının ardından İtalya’ya döndü.

Program hakkında bilgilendirmede bulunan Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Birdal Kanmış, ‘Bireysel Öğrenci Hareketliliği’ çerçevesinde projeye dahil olduklarını belirterek, “Proje kapsamında başvuruda bulunan ve gerekli yeterliliklere sahip olan Türkiye genelindeki 4 okuldan biri olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.’’ dedi.

Reklam
Reklam

Proje kapsamında Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi’nden iki öğrencinin 9 aylık eğitim süreci için İtalya’ya gittiğini belirten Kanmış, “Bu kapsamda öğrencilerimiz 2 ülkenin kültür kaynaşması amacıyla da bir gönüllü elçi görevini üstleniyor, aynı zamanda dil eğitim ve öğrenimlerini de gerçekleştiriyorlar. Geçtiğimiz aylarda bir proje araştırması için gitmiş olduğum İtalya’da öğrencilerimizi de ziyaret ettim. Öğrencilerimizin İtalyanca’ya hakim bir şekilde konuştuklarını görünce gurur duydum.’’ Diye konuştu.

Kanmış, İtalya’ya gönderilecek öğrencilerin tespiti aşamasında Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğretmenleri olarak geniş kapsamlı bir değerlendirme yaptıklarını ifade ederek “Başarılı olabilecek öğrencilerin tespitinin ardından durumu öğrencilere sunuyor ve ardından da velileri ile detaylı bir şekilde görüşme yapıyoruz. Projeye dahil olan öğrencilerin eğitim-öğretim hakkı bir yıl donduruluyor. Eğitimi tamamladıklarında aynı sınıftan eğitimlerini sürdürüyorlar.

Bazı veliler bunu bir yıl okul kaybı olarak görebilir, ama durum kayıp değil bir kazançtır. Çünkü, proje paralelinde öğrenciler hem bir ülkenin kültürüne hakim oluyor, hem yeni dostluklar kuruyorlar en önemlisi de bir dile hakim olacak kadar İtalyanca konuşabiliyorlar. Bunları tüm detaylarıyla hem velilere hem de öğrencilerimize anlatıyoruz. Ardından projeyi kabul eden veliler ile konu hakkında bir sözleşme imzalıyoruz.’’ İfadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Projenin tüm masraflarının Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından karşılandığını anlatan Birdal Kanmış şöyle devam etti: “Bir anlamda kültür elçisi olan öğrenciler burslu olarak yurt dışında eğitimini sürdürüyor. Projenin genel anlamdaki amacı ise, ülkelerarası eğitim-öğretim yöntemlerinin gözlemlenmesi ve karşılaştırılması, kültürel iletişim ve etkileşimin sağlanması, yabancı dillerin öğrenilmesinin teşvik edilmesi ile motivasyonudur.’’

Kanmış, proje kapsamında İtalya’dan Çerkezköy’e gelen üç öğrencinin 3 ay boyunca Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi’nde eğitim gördüğünü ifade ederek “İtalyan öğrenciler Grazia Musmeci, Sebina La Rocca ve Valentina Bellina ile okul öğrencileri arasında çok güzel dostluklar kuruldu. Üç ay boyunca Türkiye’yi ,Çerkezköyümüzü, Türk misafirperverliğini öğrendiler. Öğrencilerimizi dün İtalya’ya uğurladık. İtalyan öğrenciler Çerkezköy’de öğrendiklerini İtalya’da en iyi şekilde anlatacaklardır.’’ Şeklinde konuştu.

Projenin asıl mimarlarının veliler olduğunu ifade eden Birdal Kanmış şunları söyledi: “Yurtdışından gelen öğrencilerimizi velilerimiz gönüllü olarak 3 ay boyunca evlerinde ağırladılar. İtalya’daki öğrencilerimiz ise İtalya’daki ailelere misafir oluyorlar. Proje, AB Bakanlığı Ulusal Ajans ile Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi tarafından yapılsa da bunun asıl mimarları velilerdir. Kendilerine çocukları adına, okul adına, Çerkezköy adına ve en önemlisi ülke adına yaptıkları katkılardan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Özellikle de İtalya’dan gelen çocuklarımızı ağırlayan Zait Eser-Nilgün Karakaş, Bayram-Birsen Işık, Saadet-Nusrettin Sürer, Perihan- Abdullah Dülger ve Recebiye-Hasan Civelek ailelerine teşekkür ediyorum.’’

Reklam
Reklam

Öte yandan İtalyan öğrencilerin Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi’ndeki arkadaşlarıyla vedalaşmaları sırasında duygusal anlar yaşanırken, bazı öğrencilerle İtalyan öğrenciler gözyaşlarını tutamadılar. Okuldaki vedalaşmanın ardından okul yönetimi tarafından Atatürk Havalimanı’na götürülen öğrenciler buradan İtalya’ya uğurlandılar.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: