İtalyan ve ABD'li bankalara not şoku

Kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Standard & Poor’s, Avrupa’da toplamda onlarca bankaya kredi notu şoku yaşattı.

Bu gelişme, Avrupa bankacılık sisteminde yeni bir krizin yaşanacağı yönündeki korkuları artırdı.

Standard & Poor’s, İtalya’nın kredi notunu bir kademe indirmesinin ardından, ülkenin önde gelen bankalarından Mediobanca ve Intesa Sanpaolo’nun notunu A’dan A-1’e ve indirdi.

Kurum bununla birlikte, ülkedeki yedi bankanın kredi notu görünümünü negatife çevirdi. S&P’den yapılan açıklamada, sekiz İtalyan bankanın durağan olan kredi not görünümlerinin de negatife çevrildiği belirtildi. Bu bankaların içinde İtalya’nın en büyük finans kuruluşu UniCredit de yer alıyor.

Reklam
Reklam

S&P, “15 bankanın kredi not görünümünün negatife çevrilmesi, bu bankaların kredi notlarının önümüzdeki dönemde düşürülebileceği anlamına gelebilir” açıklamasını yaptı.

MOODY’S ABD’Lİ BANKALARI VURDU

Moody’s ise, ABD’nin en büyük bankaları Bank of America, Wells Fargo ve Citigroup'un olası bir krizde Washington tarafından kurtarılma ihtimalinin düşük olduğu gerekçesiyle, kredi notlarını düşürdü.

Moody’s’in idari direktörlerinden Jason Brad, “Artık batmayacak kadar büyük kavramının ötesine geçmeliyiz” dedi. 2008’de batarak bütün dünyayı küresel bir krize sürükleyen Lehman Brothers’a gönderme yapan Brad, “Bir tanesinin batmasını izin verdik ve bu durumun büyük sonuçları oldu. Şimdi bankaların batmasına daha sıcak bakıyorlar mı? Öyle olduğunu düşünmüyorum” diye devam etti.