İtalyan'da 140 eski yetkili için tutuklama emri

Roma - İtalya savcıları, 1970 ve 1980'lerdeki Güney Amerika'nın askeri diktatörlükleri döneminde muhaliflerin bastırılmasından sorumlu 140 eski lider ve yetkili hakkında tutuklama emri çıkarttı ve polis 1 kişiyi tutukladı.

Apcom Ajansı'nın haberine göre, Roma'daki savcılar Şili, Uruguay, Arjantin, Brezilya, Bolivya ve Paraguay'daki askeri diktatörlükler veya gizli servisler için çalışmış eski yetkililer hakkında tutuklama emri çıkardı.

Apcom ve ANSA Ajansları, Güney Amerika'nın askeri diktatörlüklerinin İtalyan olan ve olmayan muhaliflerinin kaçırılması ve öldürülmesiyle ilgili bir soruşturma çerçevesinde, Uruguaylı eski deniz kuvvetleri istihbaratçısı Nestor Jorge Fernandez Trocolli'nin Salerno kentinde tutuklandığını duyurdu.

Reklam
Reklam

ANSA'nın haberinde, soruşturma kapsamındaki yetkililer arasında Arjantin'in eski cunta lideri Jorge Videla ile Uruguay'ın eski diktatörü Juan Bordaberry'nin de bulunduğunu bildirdi.

Kirli savaş döneminde Condor Operasyonu kapsamında sözkonusu ülkelerin askeri hükümetleri binlerce muhalifin kaçırılmasına ve öldürülmesine yol açan istihbarat paylaşımına gitmişlerdi.

AA