'İtalyanlar için Türkiye, barış mesajının verileceği en stratejik ülke'

Vücudundaki kanserli hücrelerle verdiği amansız mücadele ile tanınan Kansersiz Yaşam Derneği Başkanı Dida Kaymaz, bugüne...

Vücudundaki kanserli hücrelerle verdiği amansız mücadele ile tanınan Kansersiz Yaşam Derneği Başkanı Dida Kaymaz, bugüne kadar sadece İtalya’da düzenlenen "Uluslararası Barış İçin Bilim Konferansı"nın, İtalya dışında dünyada ilk kez Türkiye’de gerçekleşmesinin öncülüğünü yapıyor. Hastalığından dolayı 12 yıldır İtalya'da yaşayan Kaymaz, İtalyanların Türkiye’yi barış mesajının verileceği en stratejik nokta olarak gördüklerini belirterek, "Türkiye’deki din özgürlüğü, kültürel özgürlükler, demokratikleşme sürecinden sonra Ortadoğu ve Avrupa’ya en rahat ve en doğru barış mesajın Türkiye’den yayılacağına inanıyorlar. Bu açıdan stratejik bir konferans olacak." dedi.

Reklam
Reklam

Kaymaz, kanser tedavisini gerçekleştiren İtalya’nın eski Sağlık Bakanı Umberto Veronesi’nin kendi adıyla kurduğu vakfın Türkiye Temsilcisi. Bir etkinliğine katılmak üzere Adana'ya gelen Kaymaz, 3-4 Ekim 2012’de İstanbul’da gerçekleştirilecek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da gündeminde yer alan Uluslararası Barış İçin Bilim Konferansı’nın hazırlıklarını sürdürdüğünü bildirdi. Konferansın İtalya dışında dünyada ilk kez Türkiye’de gerçekleşmesinin sevincini yaşadıklarını belirten Kaymaz, tedavisinden arta kalan zamanlarını topluma hizmet için geçirmenin hastalığına olumlu katkı sağladığını söyledi.

Türkiye’nin başta komşu ülkeleri olmak üzere, dünya barışının sağlanmasında doğru bir duruş sergilediğini, bu duruşun da İtalyanların, konferansın Türkiye’de yapılmasına karar vermesinde önemli bir etken olduğunu anlatan Dida Kaymaz şunları kaydetti:

"3-4 Ekim'de Haliç Kongre Merkezi'nde uluslararası bir kongreye ev sahipliği yapacağız. Bu kongre İtalya’da Umberto Veronesi Vakfı tarafından gerçekleştirilen barış için bilim projesidir. 'Barış için Bilim’in ana teması bilimin barış yararına yükümlülüklerini tartışmak. Barış konusunda 2011 ve 2012’de Ortadoğu’da ve dünyanın diğer yerlerinde meydana gelen olaylarda stratejik bir rol oynuyoruz. Eğer Ortadoğu’da barış tartışılıyorsa ya da Ortadoğu’dan gelen insanların barış konuştuğu bir proje varsa, bunun ilk defa Türkiye’de olması gerektiğine inanıyorum. Biz böyle yola çıktık. Konferansa, Nobel ödüllü bilim adamlari katılacak. Proje çeşitli başlıklardan oluşuyor. Yiyecek içecek kaynakları tartışılacak. İlk defa bir terörizm paneli yapılacak."

Reklam
Reklam

KANSER BİLE BARIŞI SEVİYOR

Kaymaz, Kansersiz Yaşam Derneği Başkanı olarak her yerde kanserle savaşmadığını, vücudundaki birkaç noktada yer alan kanserle barışık yaşadığını vurguladı. Kanserle savaşmayıp barış içinde yaşadığı için hala ayakta olduğunu anlatan Kaymaz, "7 yıldır mücadele veriyorum. Verdiğim mücadele sayesinde şu anda sadece küçük bir tümörüm kaldı. Savaşların kazananı ve kaybedeni oluyor, bu yüzden hastalıkla savaşmaya inanmıyorum. Hastalıkla barışıp, onu vücudumdan zdan gönderebileceğim inancındayım. Bu bir takdiri ilahi. Kabullenip barışmak gerek. Ben hastalığa da bu şekilde baktım. Dolayısıyla bu projeyi, "barış" temasını hastalıkla bile örtüştürüyorum." dedi.

Kaymaz, 12 yıldır İtalya’da yaşadığını, tedavisi nedeniyle de sık sık bu ülkede bulunmak zorunda olduğunu belirterek, "İtalyanlar, Türkiye’yi Barış için Bilim Projesi’nde barış mesajının verileceği en stratejik nokta olarak görüyor. Türkiye’deki din özgürlüğü, kültürel özgürlükler, demokratikleşme sürecinden sonra Ortadoğu ve Avrupa’ya en rahat ve en doğru barış mesajının Türkiye’den yayılacağına inanıyorlar. Bu açıdan gerçekten stratejik bir konferans olacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz