ROMA (İHA) - İtalyan Parlamentosu'nun Türkiye'nin AB üyeliği hakkında bir oturum yaptığı bildirildi. Pek çok konuda fikir ayrılığı içinde olan hükümeti ile muhalefetin, Türkiye konusunda fikir birliğinde olduğu kaydedilirken, şu ana kadar Dışişleri Bakanı Gian Franco Fini, Forza İtalia Milletvekili Antonio Leone ve Ulivo Sol Koalisyonu'ndan Valdo Spini söz aldı.
Gian Franco Fini, kısa süre önce Abdullah Gül ile Roma'da yaptığı görüşmelerin hükümetin uzun süredir savunduğu "Türkiye'ye bir an önce tarih verilmesi" fikrini doğru çıkardığını ifade etti.
Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmek için yaptığı reformların altını çizen Fini, Türkiye'nin AB üyeliğinin iki taraf için de neden önem taşıdığınının üzerinde durdu.
İtalyan Parlamentosu'nda yapılan konuşmalarda özellikle altı çizilen sorun Kıbrıs oldu. Fini, "Rum Kesimi Yönetimi, Ankara'dan önemli bir jest bekliyor. Ankara'nın Kıbrıs devletini iyi niyet göstergesi olarak tanımasını bekliyor" sözleri daha sonra söz alan Ulivo Sol Koalisyonu Milletvekili Valdo Spini, "Yapılan referandumda hayır diyen tarafın Rum kesimi olduğu hatırlanarak Kıbrıs meselesi konusunda tüm ağırlık Türk tarafının omuzlarına verilmemelidir" diyerek Fini'nin sözlerine cevap verdi.
Söz alan milletvekilleri, Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri konusundaki ödevlerini tatmin edici şekilde yerine getirdiğini savunurken, Fini'nin "Türkiye ile görüşmelere başlanılmalı. Ancak bu görüşmeler temkinli ve sindirilerek zamana yayılmış olarak yapılmalıdır" sözleri de destek buldu.
Fini, konuşmasında "Türkiye ile görüşmeler uzun ve karmaşık olacaktır. Türkiye'nin yaptığı reformların geri dönüşümü olmayacağını garanti etmesi gerekir. Türkiye'deki
siyasi zeminin değişmesi durumunda görüşmelerin her aşamasında durdurulabilme imkanı da olmalıdır" dedi.
Forza İtalia Partisi Milletvekili Antonio Leone ise, Türkler'in yüzyıllardır, Osmanlı'dan bu yana yüzlerini Avrupa'ya döndüklerini hatırlattı ve Türkiye'nin Avrupalı kimliğinin tartışma götürmeyeceğini ifade etti.
Leone, "Halifeliğin kaldırılması ve Atatürk'ün devrimleriyle laik bir kimlik kazanan Türkiye, köktenci İslam'a karşı en büyük kozdur. Türkiye'nin üyeliği, ekonomik ve siyasi açıdan iki tarafın da yararınadır" dedi.
Leone, Türkiye'nin üyeliği ile İtalya'nın Güney kısımlarında gerek Türkiye'den gelecek ürünlerin açtığı rekabet, gerek AB fonlarının kesilmesi nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşanacağına değindi ve "Ama biz buna rağmen Türkiye'nin tam üyeliğinin yanındayız. Diğer AB ülkelerinden de aynı yapıcı tutumu bekliyoruz. Daha güçlü bir Avrupa için herkes üstüne düşen fedakarlığı yapmalıdır" dedi.
Ulivo partisinden Valdo Spini, Kıbrıs konusunda ağırlığın Türk tarafına verilmesinin yanlış olduğuna değindi ve "Bu dost ülkenin yaptığı reformlar göze alınıp 17 Aralık'ta bir tarih verilmesinden yanayız" dedi.