İtfaiye Müdürü Albayrak: Gece sobaya kömür atmayın

Yozgat Belediyesi İtfaiye Müdürü Eyüp Albayrak, sobalı evlerde oturan vatandaşların, evlerinin soğumaması için gece uyumadan...

Yozgat Belediyesi İtfaiye Müdürü Eyüp Albayrak, sobalı evlerde oturan vatandaşların, evlerinin soğumaması için gece uyumadan önce sobaya odun veya kömür gibi yakacak atmalarının son derece tehlikeli olduğunu belirterek, soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.
İtfaiye Müdürü Albayrak, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenenmelerin, genelde gece yatarken sobayı tekrar ateşlemeden kaynakladığını kaydetti. Albayrak, "Sobalı evlerde oturan vatandaşlarımız, gece yatarken soba sönmesin, biraz daha uzun süreli yansın diye sobaya tekrardan kömür atarak yanmasını sağlıyor. Ayrıca sobanın yavaş ve uzun süreli yanması içinde altını kapatması olası faciaya davetiye çıkarıyor. Çünkü lodos, fırtına olması durumunda uykuda olan vatandaşlar da zehirlenme ile karşı karşıya kalabilirler. Bu yüzden kesinlikle gece yatarken sobaya odun veya kömür gibi yakıcı maddeler atılmaması gerekir." dedi.
Yozgat’ta bu yıl itibariyle son bir ayda soba zehirlenmelerinden 7 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Albayrak, "İlimiz genelinde son bir ayda 7 kişi hayatını kaybetti. Bunun nedeni ise bilinçsiz şekilde soba kullanımından kaynaklanıyor. Yanan sobalar, yatmadan önce tamamen söndürülmeli ve içindeki yanmış, yarı yanmış kömür, odun gibi yakacak malzemeler dışarıya çıkartılmalıdır. Lodos, fırtına gibi hava sirkülasyonunun olumsuz olduğu şartlarda sobalar yakılmamalıdır. Soba yakma usulü öğrenilmeli. Sobalar buna göre yakılmalı. Sobalarda kömür ve tutuşturma işlemi için uygun malzeme kullanılmalıdır. Kömür tam tutuşmadan, sobanın alt ve üzeri kapatılarak uyutulmamalıdır. Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemesi, dolu kova ile değiştirilmesi gerekir. Sobanın hava girişleri tamamen kapatılmamalıdır. Bacalar düzenli aralıklarla temizlenmeli, açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak şekilde çevre yapılardan yükseltilmelidir. Soba borusu ve dirsekleri belli periyotlarda temizlenmelidir." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz