İtfaiyecilik kalp için riskli meslek

KAYSERİ (İHA) - Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ali Çelebi, ABD'de yapılan bir araştırmada kalp için en tehlikeli mesleğin itfaiyecilik olduğunun belirlendiğini söyledi.

Çelebi, itfaiyecilerin sürekli risk altında çalıştıklarını belirterek, "Harvard Üniversitesi Kamu Sağlığı Bölümü'nden profesör Stefanos Kales tarafından yapılan araştırma, bir yangını söndürme, yangın alarmına yanıt verme ve fiziki antrenman faaliyetleri sırasında kalp-damar hastalığından ölme riskinin yüksek olduğunu ortaya koyuyor. England Journal of Medicine dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre, kalp krizine bağlı olarak iş yeri veya ortamında ölüm oranı polis memurlarında yüzde 22, tıbbi acil yardım personelinde yüzde 11 ve diğer tüm meslekler için yüzde 15 olarak belirlenmiş durumda. ABD'de 1994 ve 2004 yılları arasında görevlerini icra ederken ölen itfaiyecilerin ulusal istatistiklerinin analiz edildiği araştırmada, itfaiyecilerin yangın söndürme sırasında kalp krizinden ölüm oranı ise yüzde 31,1 çıkıyor. İtfaiyecilik zaten zor ve tehlikeli bir meslek. Her canlı ateşten kaçarken, itfaiyeci kendini ateşe atıyor. Bunun yanında araştırmadan da anlaşılacağı üzere itfaiyecilik, görev anında kalp yönüyle de en riskli meslek olarak görünüyor" dedi.

Reklam
Reklam

İtfaiye ekiplerinin 365 gün 24 saat halkın can ve mal güvenliğini sağlamak için günde ortalama 5 yangına müdahale ettiğini söyleyen Çelebi, "Yangın ve afet bekçiliği yapıyorlar. Ülkemizde meslek hastalıklarıyla ilgili güncel bir çalışma bulunmamakla beraber, yapılan araştırmanın gerçekleri yalın bir şekilde yansıttığı görülüyor. Buna rağmen biz Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teşkilatı olarak 24 saat görevimizin başındayız" diye konuştu.