Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Adil Deveci kış mevsimine girilmesiyle birlikte yangın riskinin arttığını belirterek, Adanalıları uyardı.
Havaların soğumasıyla çok sayıda evde sobaların kurulduğunu söyleyen Adil Deveci, “Uzun süredir temizlenmeyerek kurum bağlayan bacalar is ve dumanı iyi çekmediği için risk oluşturuyor. Özellikle rüzgârlı günlerde içeriye doğru sızan gazlar nedeniyle yaşanabilecek faciaların önüne geçebilmek amacıyla bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Soba ve kalorifer bacalarının temizletilmesi konusunda vatandaşlarımızın duyarlı olması büyük önem taşıyor. Baca temizliği; şehrimizdeki hava kirliliğinin önlenmesinde ve daha ekonomik ısınmada önem taşıyor. Yılda en az bir kez bacalar temizlenmelidir. Böylece karbon monoksit zehirlenmelerine bağlı ölümlerin de önüne geçilmiş olur.” dedi.
Kış aylarında elektrik kullanımının arttığına da dikkat çeken Adil Deveci, şöyle devam etti: “Günlük hayatı bizim için kolaylaştıran elektrik enerjisi, gerekli önlemler alınmadığında veya hatalı kullanım halinde tehlikeli hale gelebiliyor. Isınma amaçlı kullanımlarda kısa devre olması durumunda yangınlar çıkabiliyor, bu yangınların sonucunda yaralanma, maddi kayıplar olduğu gibi maalesef can kayıpları da yaşanabiliyor. Adana’da 2011 ve 2012 yıllarında çıkan yangınların yüzde 35’i elektrik kaynaklıdır. Isınma amaçlı kullanılan elektrik sobalarının gece yatarken açık bırakılması sonucu çok sayıda yangın çıkmıştır. Yapılan hataların başında elektrik sobası, televizyon, müzik seti, bilgisayar gibi birçok aletin fişinin prize takılı olması gelmektedir. Adanalıların bu konuya dikkat etmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca fişin prize tam olarak takılmaması da elektrik kontağına neden olmaktadır.”
DOĞALGAZ KULLANANLARA UYARILAR
İtfaiye Daire Başkanı Deveci, Adana’da son dönemlerde doğalgaz kullanımının yaygınlaştığını belirterek, bu konuda abonelere eğitim verilmesi gerektiğini kaydetti. En çok doğru tip kombi seçimine dikkat edilmesini isteyen Adil Deveci, “Bunun yanında kombinin daire içinde konulacağı yerde önem taşımaktadır. Yaygın olarak kullanılan otomatik kombiler ortamdaki oksijeni tüketmediği ve gaz zehirlenme olasılığı düşük olduğundan tercih edilmelidir.” şeklinde konuştu Adil Deveci, doğalgaz konusunda dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı: “Hermatik (otomatik) kombinin egzozborusu (bacası) kusursuz montaj edilmeli, mümkünse hakim rüzgarlara bakmayan bir yöne bağlanmalı. Kullanılan malzeme gerekli standartlara sahip olmalı. İnce alüminyum sac borular kesinlikle kullanılmamalı. Katı, korozyona yani paslanmaya dirençli borular kullanılmalı. Her kombinin yanına gaz kaçak dedektörü mutlaka takılmalı. Her abone gaz kesici vanaların yerlerini bilmeli ve ortamda herhangi bir gaz kokusu duyulduğunda vanaları kapatarak hemen 187 nolu (Aksagaz) telefonu veya 110 itfaiye aranmalı.”
SOBAYLA ISINANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Adil Deveci, Türkiye’de her yıl kış aylarında birçok kişinin bilinçsizce yakılan katı yakıt sobaları nedeniyle karbon monoksit zehirlenmesine maruz kaldığını belirterek, bu konuda da şu uyarılarda bulundu: “Soba üstten yakılmalı/tutuşturulmalı ve üzerine hiçbir kömür ilavesi yapılmamalı. Soba yanarken yanma havası ve duman klapeleri kapatılmamalı. Üsten yakılan sobaya sönme aşamasına doğru veya yatmadan önce yanmanın sürmesi için üsten kesinlikle kömür ilavesi yapılmamalı. En çok karbon monoksit zehirlenmesiyle can kayıpları bu ölümcül hatadan kaynaklanmaktadır. Soba kazanlarını değiştirme işlemi sırasında yanmış küllerin ve kurumların mutlaka sönmüş olmasına dikkat edilmeli, kovaların merdiven dairesi,odunluk,baraka gibi yerlere bırakılmaması,rüzgarlı ve poyrazlı günlerde kovanın tam sönmüş olduğundan emin olunması ve açık bir alana bırakılması gerekir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz