İthal dokuma kumaşa getirilen vergiden sonra örme kumaş ithalatına da yüzde 20 ek vergi gelmesi, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe tepkiye yol açtı. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, ek verginin Türkiye’nin konfeksiyon ihracatında 4 milyar dolarlık gerilemeye yol açabileceğini söyledi.
Kızılgüneşler, Türk konfeksiyon sektörünün ithal ettiği örme kumaşların önemli bir bölümünün Türkiye’de üretilmediğini, 2010 yılındaki ithalat rakamının da 372 milyon dolar seviyesinde olduğunu söyledi. 2011'de örme kumaş ithalatını 450 milyon, ihracatınıysa 8 milyar dolar seviyesinde beklediklerini kaydeden Kızılgüneşler, bu kadar ithalata engel olmak adına 8 milyar dolarlık ihracatın sekteye uğrama tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu belirtti kaydetti. Türkiye’nin Ocak–Ağustos 2011 döneminde hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ortalamasının 1 milyar 412 milyon dolar seviyesinde olduğuna işaret eden Birlik Başkanı Kızılgüneşler, “Dokuma kumaşa getirilen ek vergiden sonra eylül, ekim ve kasım aylarındaki ihracat ortalamamız 1 milyar 198 milyon dolara düştü. Aylık gerileme, 214 milyon dolar seviyesinde. Şimdi örme kumaşa da gelen ek vergiyle bu kayıp katlanacak ve 4 milyar dolara ulaşacaktır.” şeklinde konuştu. İlave vergilerin tekrar gözden geçirilmesini isteyen Emre Kızılgüneşler, şunları söyledi: “Yanlış hesap Bağdat’tan döner. Bu uygulamanın yanlışlığı da ortadadır, umarım çok çabuk dönülür. 2011 Ocak–Ağustos döneminde sürekli artış gösteren hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımız, dokuma kumaşa getirilen ek vergiden sonraki üç ay sürekli düştü. Aralık ayının geri kalan diliminde de düşüş devam ediyor. Şimdi örme kumaşa getirilen yüzde 20’lik ilave vergi, ihracattaki gerilemeyi daha da körükleyecektir.”
EGE BÖLGESİ’NİN KAYBI 400 MİLYON DOLAR
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Ocak-Ağustos 2011 döneminde aylık ortalama ihracat rakamının 105 milyon dolar seviyesinde olduğuna işaret eden Kızılgüneşler, son üç aylık ortalamanınsa 80,4 milyon dolara gerilediğini vurguladı. Aylık bazda kaybın 25 milyon dolar seviyesinde olduğunu kaydeden Kızılgüneşler, örme kumaşa gelen ek vergiyle 30–40 milyon dolar bandına oturacağını, yıllık kaybın ise 400 milyon doları aşacağını ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz