İthalat Birim Değer Endeksi Yüzde 2,6 Azaldı

Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK), 2012 Eylül ayına ait dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre Eylül...

Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK), 2012 Eylül ayına ait dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre Eylül ayında geçen senenin aynı ayına oranla ihracat birim değer endeksi yüzde 2,8 ve ithalat birim değer endeksi yüzde 2,6 oranında azaldı. İhracat birim değer endeksi ise bir önceki yılın aynı ayına göre tarım ve ormancılıkta yüzde 9,5, balıkçılıkta yüzde 8,1 ve imalat sanayiinde yüzde 2,6 azalırken, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 1 oranında arttı. İthalat birim değer endeksi degeçen yılın aynı ayına göre tarım ve ormancılıkta yüzde 14,9, imalat sanayiinde yüzde 2,3 azalış; madencilik ve taşocakçılığında yüzde 1,1 oranında artış kaydetti.

Reklam
Reklam

2012 Temmuz-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ihracat birim değer endeksi yüzde 5,7, ithalat birim değer endeksi yüzde 5,5 oranında azaldı. Bu dönemde ihracat birim değer endeksleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre tarım ve ormancılıkta yüzde 4,7, balıkçılıkta yüzde 8, imalat sanayiinde yüzde 5,9 azalış; madencilik ve taşocakçılığında da yüzde 0,5 artış elde etti. İthalat birim değer endeksleri geçen yılın aynı dönemine göre, tarım ve ormancılıkta yüzde 20,1, imalat sanayiinde yüzde 5,7 azaldı, madencilik ve taşocakçılığında ise yüzde 0,3 arttı.

İHRACAT MİKTAR ENDEKSİ YÜZDE 24,5 ARTTI

Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat miktar endeksi yüzde 24,5 arttı; buna mukabil ithalat miktar endeksi yüzde 4 oranında azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seri temel alındığında 2012 Eylül ayında 2011 Eylül ayına kıyasla orijinal seride olduğu gibi ihracat miktar endeksi yüzde 24,5 artarken, ithalat miktar endeksi yüzde 1,9 oranında azaldı. Mevsim ve Takvim etkilerinden arındırılmış seri temel alındığında Eylül ayında bir önceki aya göre ihracat miktar endeksi yüzde 9,7 azalış; ithalat miktar endeksi yüzde 1 oranında artış kaydetti.

Reklam
Reklam

İhracat miktar endeksi ana sektörler itibariyle, geçen yılın aynı ayına göre tarım ve ormancılıkta yüzde 14,9, balıkçılıkta yüzde 1,5, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 21, imalat sanayiinde yüzde 25,3 arttı. İthalat miktar endeksi ise ana sektörlere göre tarım ve ormancılıkta yüzde 43,2, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 5,9 artarken, imalat sanayiinde yüzde 7,4 azaldı.

2012 Temmuz-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracat miktar endeksi yüzde 21,4, ithalat miktar endeksi yüzde 1,4 arttı. İhracat miktar endeksleri, bir önceki yılın aynı dönemine nispeten tarım ve ormancılıkta yüzde 0,2, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 6,8, imalat sanayiinde yüzde 22,6 arttı; balıkçılıkta yüzde 6,9 oranında azaldı. İthalat miktar endeksleri geçen yılın aynı dönemine göre, tarım ve ormancılıkta yüzde 21, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 8 artarken, imalat sanayiinde yüzde 0,6 oranında azaldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz