İthalatını Yaptığı Makineyi Şimdi İhraç Ediyor

Üretiminin yüzde 40'ını başta Ortadoğu ve Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç eden Adana'da kurulu...

Üretiminin yüzde 40'ını başta Ortadoğu ve Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç eden Adana'da kurulu Makser Press Yönetim kurulu Başkanı Feti Çevik, daha önce Almanya'dan ithalatını yaptığı PVC kaplama makinelerini (Vakum Membran Pres) şimdi 10'da bir fiyatına üreterek, ülke ekonomisini önemli bir döviz kaybından kurtarmakla kalmayıp, döviz girdisi de sağlıyor.

Elazığlı çiftçi bir ailenin çocuğu olmasına rağmen yıllarca işportacılıktan pazarlamacılığa kadar birçok iş kolunda çalışan işadamı Feti Çevik, bugün ahşap işleme makinaları üreterek 56 ülkeye ihracat yapan dev bir kuruluşun kurucusu ve yöneticisi olmayı başardı.

Reklam
Reklam

Türkiye'de sanayide kullanılan makinelerin önemli bir kısmının yurtdışından geldiğini, oysa Türkiye'nin bu ülkelerden geri kalmadığını ifade eden Çevik, "Örneğin, biz, daha önce yurt dışından ithal ettiğimiz makineleri daha kaliteli olarak üretmekle kalmayıp, dörtte bir fiyatına satıyoruz. Şu anda bizim ürettiğimiz makinelerin Almanya'dan ithalatla geleni 200 bin TL, bizde ise 25 bin TL" diye konuştu.

Çevik, herhangi bir arızaya karşılık ithal makinelerde yaşanan satış sonrası servis sorununu da müşteriye yaşatmadıklarını ürettikleri makinanın kullanım süresince arkasında olduklarını ifade etti.

Feti Çevik, hedefinde yeni pazarlar bulunduğunu söyledi. Araştırma-Geliştirme (AR-GE) çalışmalarına da önem veren Çevik, yakında dünyada bir benzeri olmayan yeni bir ürünü piyasaya çıkarmaya hazırlandığını vurguladı.

Türkiye'nin "kaplama ustası" olarak tanımlanan ve Adana'da, PVC kaplama makinesi (vakum membran pres) üreten Makser Press'in Yönetim Kurulu Başkanı Feti Çevik, Türkiye'nin PVC kaplamayla yaklaşık 12 yıl önce tanıştığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

PVC kaplamanın eski usul diye tabir edilen boyamaya oranla daha sağlıklı daha homojen ve rahat temizlenebilir olduğunu ancak, Türkiye'de doğru kullanılmadığını vurgulayan Çevik, ithal makinelerin, Türkiye'de kullanılan hammaddeye de uyumlu olmadığını, bu nedenle bu makinelerle yapılan mobilyaların kısa sürede deformasyona uğradığını kaydetti.

Üretimlerinin yüzde 40'ını başta Ortadoğu ve Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç ettiklerini vurgulayan Çevik, "Yabancı bizim ürünümüzün üstünlüğünün farkında ama Türkiye bunun farkına henüz varamadı. Bizim çabamız hem ülke ekonomisinin hem de nihai tüketicinin zarar görmemesi içindir. Bu nedenle yurt d ışının yanı sıra yurt içindeki birçok fuara katılarak ürünlerimizi tanıtmaya çalışıyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: