Müslüman alemi için önemli zaman dilimlerinden olan mübarek Ramazan ayı ibadetleri arasında itikaf ibadeti de bulunmakta. Bayrama az bir zaman kalmışken itikaf ibadeti için de geri sayım başladı. Peki vatandaşların merakla araştırdığı itikaf nedir, ittifak nasıl yapılır?
İtikâf ergenlik çağına gelmiş ve akıl sağlığı yerinde olan bir müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet veya Allah’a yakınlık elde etme isteğiyle bir süre durması demektir.
İtikâfa giren kişi camide uyur, yer, içer, ve ihtiyacı olan her şeyi mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Sadece tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide Cuma namazı kılınmıyorsa, Cuma namazını kılmak için başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine ya da malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami ya da mescidden ayrılabilir. Eğer bu zorunlu durumların dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291-293).
Peygamber Efendimizin, Ramazan’da ve özellikle bu ayın son on gününde itikâfta bulunduğunu ifade eden pek çok hadis-i şerif bulunmaktadır. (Buhârî, İtikâf, 1; Müslim, İtikâf, 1-5; Ebû Dâvûd, Ramazân, 3; Savm, 77).
Nafile olan itikâfın en azı bir gündür. Ebû Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan fazlası olarak belirlemiş ve İmam Muhammed itikâf için bir saati de yeterli bulmuştur. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 290).