İTKİB'den çorap sektörü atağı

İSTANBUL (İHA) - Çin'in AB ve ABD'ye ihraç ettiği tekstil ve hazırgiyim ürünlerine kota konmasında büyük katkıları olan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB), kota dışı kalan çorap sektörü (Kategori 12) için de, AB ülkeleri için öncü olarak lobi faaliyetlerine başlayacak.

İTKİB, Çin tarafından haksız rekabet koşulları altında yapılan ihracata karşı mücadele etmeye devam ediyor. AB tarafından Çin'e konulan kotaların dışında kalan Kategori 12 için faaliyet gösteren İTKİB, Çin'in ihracatından en fazla zarar gören AB ülkesi olan Portekizli çorap ihracatçıları ile görüşerek, ortak hareket etme kararı aldı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Türkiye'nin pazarda yüzde 40 gibi bir payı olmasına ve Çin'in Türkiye'nin gerisinde olmasına rağmen bir takım önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. "Biz güçlüyüz ancak AB ülkeleri hızla kaybediyor" diye konuşan Orakçıoğlu, İTKİB Euratex temsilcisi Ruşen Çetin, İHKİB Çorap Komitesi Başkanı Özcan Karaca ve Çorap Sanayicileri Derneği (ÇSD) temsilcileri ile birlikte Portekiz Çorap İhracatçıları (ATP) Başkanı Paulo Nunes de Almeida ve Başkan Vekili Paulo Vaz ile görüştüklerini belirtti.

Reklam
Reklam

Orakçıoğlu, görüşmede Türkiye ve Portekiz'in çorap ihracatındaki pazar paylarını ve istatistiksel verilerini karşılaştırdığını ifade etti. "Portekizliler bize pazar paylarındaki ve işçi sayılarındaki azalmaları gösterdi" diye konuşan Orakçıoğlu, Kategori 12 için Portekizlilerle ortak hareket edeceklerini söyledi.

Orakçıoğlu, lobi faaliyetleri bünyesinde Portekizli çorap ihracatçıların özellikle AB'ye üye Güney Avrupa ülkelerine yönelik çalışmalar yapacağını ve İTKİB'in "İstanbul Deklarasyonu" sürecindeki tecrübesinden yararlanılacağını belirtti. Bir yada bir buçuk ay sonra işbirliğine gidecek ülkelerle birlikte Avrupa Parlamentosu Başkanı Peter Mandelson'a , kota kapsamına Kategori 12'nin de alınması için dilekçe göndereceklerini söyleyen Orakçıoğlu, "İTKİB olarak çorap sektöründe de AB'ye yol gösterici olacağız" dedi.