İTKİB'den hazırgiyim ve konfeksiyon raporu

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün, 2005 yılı ilk dokuz ayında ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, yüzde 19.4'lük payı ile ihracat liderliğini koruduğunu söyledi.

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) tarafından hazırlanan, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün 2005 yılı ihracat performansı raporuna göre, sektör söz konusu dönemde 10.3 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirerek, 2004 yılının aynı dönemine göre ihracatını yüzde 7.5 arttırdı.

Reklam
Reklam

İTKİB raporuna göre, 2005'in ilk dokuz ayında gerçekleştirilen ihracat performansında, ihracatın yüzde 75.2'sinin yöneldiği AB ülkelerinin belirleyici olduğu gözlendi. AB(15)'e yönelik ihracat artışı yüzde 9.1 düzeyinde iken, AB(10-yeni AB)'ye yönelik ihracat artışı ise yüzde 33.5 oranında gerçekleşti. Böylece AB-25'e yönelik ortalama artış yüzde 9.4 düzeyinde oldu. Euro bölgesi ekonomisindeki durgunluğa rağmen sağlanan bu artışın, sektörün rekabet gücü açısından büyük bir anlam ifade ettiği vurgulandı.

Sektörün ABD, Kanada ve Japonya gibi ülkelerin yer aldığı diğer OECD ülkelerine yönelik ihracatında yüzde 10.4'lük bir düşüş yaşandığı belirtilirken söz konusu gerilemenin nedeni olarak, ABD'ye olan ihracatın düşmesi (yüzde 14 düşüş) ve TL'nin aşırı değerlenmesi gibi faktörlerin yattığı kaydedildi.

Hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatında oransal olarak fazla bir yer tutmayan diğer Avrupa ülkelerine yönelik ihracat artışının yüzde 50.4, eski SSCB ülkelerine yönelik artışın ise yüzde 32.4 düzeyinde olduğu ifade edildi. Bölgede en büyük pazar konumunda olan Rusya Federasyonu'na gerçekleştirilen yüzde 14.3'lük ihracat artışı
Rusya'nın mevcut ekonomik konjonktürüne göre düşük kalmakla birlikte kötü bir konumda olmadığı vurgulandı. Ortadoğu ülkelerine yönelik artış ise yüzde 20.8 olarak gerçekleşirken, Afrika ülkelerine yapılan ihracat yüzde 8.5 düşüş gösterdiği belirlendi. Bu düşüşün arkasındaki en önemli nedenin, bölgenin başta gelen pazarlarından olan Libya'ya yapılan ihracatta meydana gelen büyük düşüş (yüzde 45.9 düşüş) olduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

Hazırgiyim ve konfeksiyon sektöründe ürün grupları bazında 2005 yılı ilk 9 ayında yapılan ihracat incelendiğinde ise dokuma konfeksiyon performansının, örme konfeksiyona göre daha yüksek olduğu belirlendi. Dokuma konfeksiyon performansı 2004 yılı aynı dönemine göre yüzde 11 artarken örme konfeksiyon performansı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artış oranında kaldı.

Dokuma Konfeksiyon alanında yaşanan artışın büyük ölçüde denim pantolon ve diğer denim türlerinden geldiği belirtildi. Düşük oranlarla artışlar yaşanan örme konfeksiyon alanında ise çorap ihracatı dikkati çekti.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, dokuz aylık dönemde yaşanan yüzde 7.5'lik artışın, yeni uluslararası rekabet ortamı ve 2005 yılı çeyreğinden bu yana dünya ekonomisinde ve ticaretinde meydana gelen durgunluk dikkate alındığında kayda değer olduğunu vurguladı. Orakçıoğlu, "Yaşanan olumsuzluklara rağmen hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, Türkiye genel ihracatından aldığı yüzde 19.4'lük pay ile sektörler arasındaki liderliğini korurken, ülke ekonomisinin motoru ve uluslararası piyasalarda her koşulda rekabet edebilir bir konumda olduğunu göstermiştir" dedi.
"Aşırı Değerli TL ile kendi ürünlerimize ihracat yolunda yeni bir gümrük duvarı ördük. Bu duvar sadece hazırgiyim sektörünün değil, tüm sektörlerin ürün ihracatındaki en büyük engel haline geldi" diye konuşan Orakçıoğlu, dolar ve euro daki TL'ye karşı düşüş trendinin, dolar-euro bazında maliyetlerin sürekli artmasına neden olduğunu vurguladı. Son üç yıldaki kümülatif enflasyonun yüzde 60'lar seviyesinde olması ve maliyetlerin sürekli artmasıyla birlikte, aşırı değerli Türk Lirası ile ihracatın, rekabette en büyük olumsuzluğu oluşturduğuna dikkat çeken Orakçıoğlu, "Dünyanın en değerli parasıyla, 2005 sendromuna rağmen ilk dokuz ayda yapılan yüzde 7.5'lik ihracat, sektörün direncini ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam