İTO’dan Fitch Uyarısı: Not Artışı TL’nin Değerlenme Riskini Doğuruyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Fitch’in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir...

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Fitch’in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan BBB-'ye getirmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yalçıntaş, not artışının faiz maliyetlerini indirirken; TL’nin değerlenme riskini de beraberinde getireceği uyarısında bulunmayı da ihmal etmedi.

Fitch’in Türkiye ile ilgili kararını yerinde bulan Yalçıntaş, “Bir defa faiz maliyetleri gerileyecek. Bundan böyle Türkiye’de finans kurumları ve büyük firmalar 5-10 sene vade ile daha ucuza borçlanabilecek. Yine Türkiye’ye gelen hem doğrudan yabancı yatırım hem de portföy yatırımları daha da artacak. Sıfırdan doğrudan yatırım yapacak şirketler bu kredi notlarına çok bakıyorlar. Bu anlamda yabancı yatırımcıların Türkiye’ye bakışları değişecek.” dedi.

Reklam
Reklam

Yalçıntaş, yatırım yapılabilir ülke haline gelen Türkiye’nin dünyanın önde gelen sigorta şirketlerinin dikkatini çekeceğini aktardı. Bunların tamamının Türkiye’ye gelmek durumunda kalacağını vurguladı.

“KARAR 2 SENE EVVEL ALINMALIYDI”

İTO Başkanı, “Türkiye, 2008’den itibaren devam eden bunalımda kredi notu yatırım yapılabilir seviyede bulunan pek ülkeden daha iyi performans ortaya koydu. Fitch’in not artışı geç gelen bir karar. 2 sene evvel olmalıydı.” yorumunu yaptı.

Murat Yalçıntaş, kredi notu artışının faiz maliyetini indirirken; TL’nin değerlenme riskini de beraberinde getirdiğini bildirdi. Yalçıntaş, bu riske karşı Merkez Bankası’nın daha proaktif olacağını da ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: