İTO’dan yeni yayın: Türk-Japon Ticaret İlişkileri

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Türkiye ve Japonya’nın ticari bağlarını örnekleri ile anlatıyor, tarihe ışık tutuyor....

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Türkiye ve Japonya’nın ticari bağlarını örnekleri ile anlatıyor, tarihe ışık tutuyor. Odanın prestij yayınları arasında bulunan Türk-Japon Ticaret İlişkileri isimli kitap iki ülkenin yakınlaşma sürecini ve karşılıklı yatırımlarını ele alıyor.
Ekonomik bağlar 19. asrın sonlarına doğru Torajio Yamada adlı Japon girişimcinin Beyoğlu’nda açtığı küçük dükkânın ardından 2. Dünya Savaşı sonrası daha resmi boyut kazandı.
Japon malları, 8 Eylül 1951’de ABD’nin San Fransisco kentinde iki ülke arasında imzalanan barış anlaşmasından sonra Türkiye piyasasında daha fazla görülmeye başladı. Anlaşmanın getirisi olarak, Japon sermayeli şirketlerin Türkiye’de yatırıma başlaması ile iki ülkenin ticari temelleri önemli ölçüde güçlendi.
Kitapta sadece Türkiye ile Japonya arasındaki ticari bağların tarihi ve geldiği nokta değil, Uzakdoğu’daki bu küçük ada ülkesinin nasıl bu kadar kısa zamanda dünyanın önde gelen devletlerinden biri olduğu da irdeleniyor. Japonya’nın Osmanlı İmparatorluğu’nda açtığı ilk konsolosluğa, Japon işadamlarının girişimiyle Anadolu’da açılan iş yerlerine vurgu yapılıyor. Tarihi sürecin ardından, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün yapımında Japon firmaların oynadığı rol ve son olarak Marmaray Projesi’nde Japon şirketlerin de ortak olduğu çok uluslu bir konsorsiyum hatırlatılarak, iki ülke ilişkilerinin kısa sürede nasıl büyüdüğü ortaya çıkarılıyor.

Reklam
Reklam

BAŞKAN YALÇINTAŞ: JAPONYA, UZAKTAKİ EVİMİZ

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, oda olarak böylesine geniş kapsamlı bir çalışmayı yayınlamaktan gurur duyduklarını belirtti. Yalçıntaş, şöyle devam etti:
“Mutluluğumuzun ve gururumuzun iki sebebi var. Bunlardan birincisi Türkiye’ye Osmanlı döneminde gelen ilk Japon işadamına İTO yardımcı olmuştu. Onun için bu kitabı desteklemenin bizim için manevi bir anlamı var. Kitabın ikinci önemi de; 2010 yılı Türkiye’de Japon Yılı olarak kutlandı. Bu vesileyle, dostlukları bazı devletlerin tarihinden çok daha eski olan iki ülkenin ilişkilerinin bugününe ve yarınına bir katkıda bulunmak istedik. Çünkü biz Japonya’yı ‘uzaktaki evimiz’ gibi görüyoruz. Bu iki kadim dost ülkenin müteşebbisleri, bu kitapla ortaya konan tarihsel geçmişimizden ve bağlarımızdan yararlanacak, daha da başarılı işbirlikleri sunacaklardır. Bu başarı, her iki ülkenin de yararına olacaktır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz