İÜ Senataso'ndan anayasa önerisi

İstanbul (AA)- İstanbul Üniversitesi (İÜ) Senatosu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin, milli birlik ve bütünlüğün teminatı olduğunun hiçbir şekilde gözden uzak tutulamayacağını vurgulayarak, bu yüzden de Türk ulusuna ait tüm değerlerin hazırlanmakta olan anayasa taslağı içinde mutlaka korunması gerektiğini bildirdi.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Parlak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İrfan Papila, Prof. Dr. Şafak Ünal ve Prof. Dr. Erhan Güzel ile rektörlük binasında düzenlediği basın toplantısında, yeni hazırlanan anayasa taslağını medyadan öğrendiklerini söyledi. İÜ Senatosunun, bugün yaptığı olağanüstü toplantıda konuya ilişkin bir
duyuru metni oluşturduğunu belirten Parlak, daha sonra metni okudu. Duyuruda, İÜ'nün basında sıkça rastlanan haberler arasında yer alan yeni anayasa çalışmalarını büyük dikkatle izlediği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu iç ve dış tehditlerin, bu çalışmaların önemini artırdığı ve bir akademik kurum olarak İÜ'nün bu çalışmalarla yakından ilgilenmesinin temel sebeplerinden birisini oluşturduğu dile getirilen duyuruda, şu görüşlere yer verildi:

"Bir ulusun anayasasının o ülkenin hukuki, sosyal, ekonomik ve kültürel hayatını ve geleceğini ne kadar çok etkilediği bilimsel bir gerçektir.Ulusal bütünlük ve beraberliğimiz için, her türlü bölücü, yıkıcı akımlara, dışarıdan gelebilecek her türlü tehdide ve politik baskılara karşı koyabilmek için bu anayasa ayrı bir önem taşımaktadır.

Bu anayasanın Türk ulusunu geleceğe taşıyabilmesi, Atatürk ilkelerini, laikliği, cumhuriyet kazanımlarını tartışmasız bir şekilde temele alması ile sağlanabilir. Çünkü bu değerler, Türk ulusunun tarihi milli ve manevi değerleri ile birlikte çağdaş Türkiye'nin vazgeçilmez unsurlarıdır, geleceğimizin teminatıdır.

Türk ulusunun cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar geçen süreçte, laikliği ve Atatürk ilkelerini milli ve manevi değerlerimizle bir arada yaşadığını, onları yaşattığını ve birbirleriyle kaynaştırdığını hiç kimse görmemezlikten gelemez.

Reklam
Reklam

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin, milli birlik ve bütünlüğümüzün teminatı olduğu hiçbir şekilde gözden uzak tutulamaz. Bu yüzden de Türk ulusuna ait tüm değerler bu Anayasa içinde mutlaka korunmalıdır."