İyi huylu meme hastalıkları kesin nedenleri tam olarak bilinmese de, vücut hormonlarının, meme dokusu üzerine etkisi ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. Kadınların yaklaşık olarak % 70-80 inde hayatının en az bir döneminde bu tarz şikayetlerin oluştuğunu bilmekteyiz. Memede ağrı, yanma veya batma hissi, oluşan kist veya adenom yapıları, akıntı gibi şikayetlerle fark edilen iyi huylu meme hastalıklarına, çok doğru bir terminoloji olmasa da, "fibrokistik değişiklikler" adını kullanmaktayız. Nedenleri için öne attığımız, hormonal etkiler, vücut hormonlarının, iç ve dış etkenlerle oluşan değişiklikler sonucu ortaya çıktığını düşünmekteyiz.
Adet düzensizlikleri, yumurtlama dönemleri, yumurtalık kistleri, tiroit hastalıkları gibi direk etkilerin yanı sıra, kilo, stres, yorgunluk, beslenme şekilleri, yüksek miktarda kafein kullanımı ve bazı ilaç kullanımları gibi dış etkenlerde bu hastalığın ortaya çıkmasına etken olarak kabul edilir.
Meme sağlığını korumak için gerek bu tarz risklerden uzak durmak, genel olarak sağlıklı yaşama dikkat etmek gerekse de, şikayetler oluştuğunda uzman yardımına başvurmak, yaşa göre düzenli kontrolleri yaptırmak gerekir. Dikkat, eğitim ve doğru sağlık hizmetleriyle hem iyi hem de kötü huylu hastalıklarla kolaylıkla başa çıkabiliriz.
Genel sağlıklı yaşam kuralları için de doğru olan, düzenli beslenme, sebze ağırlıklı besinler, spor meme sağlığı içinde geçerlidir. Şikayetlere yönelik birçok kullandığımız birinci basamak tedavi, doğal ve bitkisel ilaçlardır. Ayrıca doğru sütyen seçimi ve sütyen kullanımı da, ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek birçok şikayeti önler. "Fibrokistik değişiklikler" veya meme yapısını açarsak en sık karşımıza çıkan bulgu, meme ağrısıdır. Genellikle meme ağrısı ile doktora başvuran hastalar, yapılan kontrollerde çoğu zaman milimetrik kist, adenom, yoğunlaşma gibi bulgularında olduğunu öğrenir. Yanlış kanı bu oluşumların meme ağrısına neden olduğudur. Aslında, meme ağrısına yol açan sebep, aynı zamanda bu tarz doku değişikliklerine de neden olmaktadır. Karşılaştığımız anatomik yapılar ( kist vs.) için genel radyolojik kontrolleri yaparız ve önemli, yani kötü huylu olmadığına kanaat getiririz. Akıntı şikayeti olan hastalarda ise, tek veya iki memeden gelmesi, miktar ve sıklığı, rengi, kanama olup olmamasına göre değişik muayene ve tetkikler uygularız.
Ancak kötü huylu bir hastalıkla karşı karşıya olmadığımızı belirledikten sonra tedaviye başlanır. Fibrokistik değişiklikler veya iyi huylu meme hastalıklarında, tedavi, öncelikle muhtemel nedeni ortadan kaldırmaya yöneliktir. Örnek olarak, jinekolojik bilinen bir hastalık, meme tedavisine başlamadan önce tedavi edilmelidir. Diğer problemin tedavisi, çoğu zaman meme şikayetlerinin kendiliğinden ortadan kalkmasına neden olabilir. Tedavide ki genel prensipler, şikayetlere yönelik ( semptomatik) tedavilerdir.