'İyilik Yap, Günlüğüne Yaz; Herkes Bilsin'

Türkçede 'İyilik yap denize at, balık bilmezse Halik bilir' sözü iyiliklerin karşılıksız kalmayacağını veciz şekilde...

Türkçede 'İyilik yap denize at, balık bilmezse Halik bilir' sözü iyiliklerin karşılıksız kalmayacağını veciz şekilde anlatıyor. Ankara’da gönüllü öğretmenlerin kurduğu Türkiye Eğitim ve Sevgi Derneği (TESED), 'İyilik Günlüğüm' projesi ile hem öğrencilerin iyiliği alışkanlık haline getirmesini amaçlıyor hem de bu iyilikleri ödüllendiriyor. Değerler eğitimini pratiğe döken proje, ilköğretim çağındaki çocukların günlük tutma alışkanlığı kazanmasını da hedefliyor. Proje kapsamında ilk etapta 5 bin günlük bastırıldı. Bu günlükler, Ankara merkezinde ve ilçelerdeki 4. ve 5. sınıf öğrencilerine ücretsiz dağıtılacak. Öğretmenler, projenin detaylarıyla ilgili bilgileri miniklerle paylaşacak. Başvurular 6 Mart’ta sona erecek. Projeye öğrenciler kendi başına katılabilecek, ayrıca öğretmenler okuttuğu 4. ve 5. sınıfları projeye topluca dâhil edebilecek. Jüri değerlendirmesinin ardından günlükler, öğrencilere geri verilecek. Sınıf öğretmenleri TESED’in www.tesedmamak.org adresinden sınıf başvuru formu doldurabilecek. Bireysel olarak başvuracak öğrenciler derneğin aynı internet adresinden bireysel başvuru formunu dolduracak.

Reklam
Reklam

Öğrenciler 9 Mart ile 7 Nisan arasında evde, sokakta, çarşıda, oyun sahasında yaptıkları iyilikleri bu günlerine yazacak, 30 günün sonunda günlükler TESED görevlilerince toplanarak, jüri değerlendirmesine sunulacak. Dereceye giren günlüklerin sahipleri törenle ödüllendirilecek. Birinci olan sınıfın ödülü ise günübirlik Beypazarı gezisi. Gezinin bütün masrafları TESED tarafından karşılanacak. Ayrıca sınıfın öğretmenine tablet bilgisayar, öğrencilerin her birine mp3 çalar verilecek. İkinci ve üçüncü olan sınıflar da piknikle ödüllendirilecek. Öğrenciler, dijital fotoğraf makinesi ve kol saati gibi ödüllerin de sahibi olacak. Öğretmenler de tablet bilgisayar ve dijital fotoğraf makinesi gibi ödüller alacak. Projeye bireysel başvuru yapan öğrencilerden birinci olana bisiklet ve dijital fotoğraf makinesi, ikinciye bisiklet, üçüncüye dijital fotoğraf makinesi verilecek.

Proje Koordinatörü Şenol Alkan, projeyle öğrencileri iyilik yapmaya teşvik etmeyi amaçladıklarını belirtti. Yapılan iyiliklerin günü gününe kayıt altına alınmasını ve böylelikle öğrencilere yazma alışkanlığının kazandırılmasını da hedeflediklerini anlatan Alkan, proje ile ilgili şu bilgileri verdi: “Öğrenciler bir ay boyunca yaptıkları iyilikleri yazacaklar. 30 gün sonunda dernek üyelerimiz günlükleri toplayacak. Jüri üyeleri günlükleri değerlendirmeye alacak. Talepler gittikçe artıyor. 10 bin civarında talep olacağını düşünüyoruz. Öğretmen arkadaşlar başvuru formlarını doldurup bize gönderiyor. 30 bin günlük dağıtmak isteriz ama imkânlarımız bu kadarına el veriyor. Ankara tamamlandıktan sonra projeyi ülke geneline de yaymak istiyoruz.”

Reklam
Reklam

Türkiye’de yazma alanında büyük eksiklik bulunduğunu ifade eden Alkan, “Bu proje ile çocukları iyiliğe teşvik etmenin yanında yaptığı iyilikleri yazarak yazma alışkanlığı kazanacak. Yazma konusundaki bu eksikliğimizi aşma yolunda bir adım atıyoruz. Ayrıca bu günlükleri çocuklar belki bir ömür boyu saklayacak. Belki de günlük alışkanlığı edinecek ve ömür boyu bu alışkanlığı sürdürecek.” diye konuştu. Ödüle layık görülen günlükleri kitaplaştırmayı da düşündüklerini söyleyen Proje Koordinatörü Şenol Alkan, ödül töreninde çok özgün bir iyilik yapan öğrencinin yaptığı iyiliği herkese anlatacağını kaydetti.

Dernek üyesi öğretmenlerden Ersun Bilek, 2005 yılından beri uygulanan yeni müfredatta değerler eğitiminin verilmeye başlandığını hatırlattı. 4. ve 5. sınıf sosyal bilgiler dersinde iyilik, yardımlaşma, sorumluluk ve saygı gibi değerlerin öğrencilere anlatıldığını dile getiren Bilek, şunları dile getirdi: “Çocuklarımız iletişim araçlarında gördüğü olumsuz tablolardan ister istemez etkileniyor. Aileler bunu önlemekte yetersiz kalabiliyor. 'İyilik Günlüğüm' projesi ile değerler eğitimi pratiğe geçirilmiş oluyor. Derste aktarılan değerlerin hayata uygulanması bu tür projelerle olabilir. Çocuklar sadece okulda değil, iyiliği 24 saate yayacak. İyilik ajandasını evine götürecek ailesiyle paylaşacak. Hayatının her yönüne aksedecek. Ailesinden takdir alacak. Bilinç altına iyilik yapma düşüncesi yerleşecek.”

Reklam
Reklam

AİLENİN İYİLİKLERİ DE ÖĞRENCİLERİN HANESİNE YAZILACAK

Öğrenciler her gün için yapmış oldukları iyi davranışları kelime sınırı olmadan yazabilecek. Günlüklerin değerlendirmeye alınması için otuz gün boyunca iyilik yapılması ve yazılması gerekiyor. Günlüklerin yırtılmamış olması lazım. Günlükler öğrencinin kendisi tarafından bitişik eğik yazı ile yazılması gerekiyor. Öğrenciler isterse yaptığı iyilikleri fotoğraflayarak belgeleyebilecek. Bunları da günlüğünün arasına koyarak teslim edebilecek. Öğrenci, ailesinin yapmış olduğu iyilikleri de yazabilecek. Jüri günlükleri değerlendirme tabi tutarken düzen, yazım, imla ve noktalamaya 20 puan verecek. Günlükte yazan iyiliklerin özgünlüğü de 20 puan getirecek. Ayrıca her gün yazılmış olması, içerik zenginliği ve Türkçeyi etkili kullanma gibi özellikler de 20’şer puan kazandıracak. Öğrenciler bu kriterleri yerine getirmeleri halinde 100 tam puan alabilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: