MARDİN (İHA) - İnsan vücudunda çok az miktarda bulunan, normal büyüme ve gelişme için gerekli bir mineral olan iyot eksikliği, başta guatr olmak üzere birçok hastalığa neden oluyor.
İyot eksikliği ve guatr hastalıkları hakkında bilgi veren Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Şenay Arıkan, iyot eksikliğinin dünyada korunabilir zeka geriliğinin en sık nedeni olarak gösterildiğini ve Türkiye'de her 3 kişiden birinde iyot eksikliği nedeniyle guatr hastalığı görüldüğünü söyledi. İyot yetersizliği tespit edilen çocukların zeka gelişimlerinde 10 - 13 puanlık bir düşüş görüldüğünü ifade eden Yrd. Doç. Dr. Arıkan, "Fetüs, bebeklik ve süt çocukluğu döneminde iyot eksikliği olursa, eksikliğin derecesine göre zeka geriliği, büyümede duraklama, cücelik, dilsizlik, kas hastalıkları, konuşma bozukluğu, sağırlık oluşuyor. İyot yetersizliği olan kadınlarda düşük ve ölü doğum görülüyor. İyot vücuda, yenilen besinlerden ve içilen sudan alınıyor, ancak besinlerde ve içme suyunda yeterli iyot bulunmuyorsa bu ihtiyacı telafi etmek gerekiyor. Bunun için en basit ve etkili yol ise, iyotlu tuz kullanılması. İyotlu tuzun, koyu renkli, kapaklı bir kapta, nemsiz bir ortamda veya dolap içinde ışık almayacak şekilde saklanması öneriliyor. Ayrıca, tuzda bulunan iyotun yemek pişerken kaybolmaması için, sofrada tüketilmesi gerekir" dedi.
Türkiye'de iyotlu tuz kullanımının yeterince yaygınlaşmaması nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından iyotlu tuz haricindeki diğer bütün tuzlara yasak getirildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Arıkan, bu yolla guatr hastalığının önüne geçilebileceğini ifade etti. Türkiye'de yaklaşık 6 milyon guatr hastası olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Arıkan, bunlardan da her 10 guatr hastasından 1'inde ameliyat gerektiren "zehirli guatr" bulunduğunu kaydetti. Guatr hastalığının en büyük nedeninin kalıtım olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Arıkan, Türkiye'de guatr kanserinin de hızla arttığı uyarısında bulunarak, "Özellikle, tek modüllü guatrlarda kanser olma riski yüksektir. Bu nedenle, derhal ameliyat edilmeleri gereklidir. Erken dönemde ameliyat ile tedavide başarı şansı yüzde yüzdür" diye konuştu.