Yetkililer açıklamalarında, "Kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür. İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları, doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda, büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır" denildi.
Sağlık Bakanlığı'nın ülke genelinde yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, anne ve çocuk ölümlerine yol açabilen sağlık problemlerinin çözümüne yönelik çeşitli programlar yürütülmekte olduğunu belirtilen açıklamada, "Bu çalışmalardan biri de önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerinin önlenmesidir. Bu amaçla tüm dünyada iyot yetersizliğinin önlenmesi için ülkemizde dahil olmak üzere birçok devlet özel bazı programlar başlatmıştır. Sağlık Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde 1994 yılında "İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı" başlatılmıştır. Güvenli, ucuz ve etkili bir yol olan iyotlu tuz kullanımı çok uzun bir süredir dünyada bilinen ve yaygın kullanılan bir yöntemdir. Ülkemizde 1968 yılından beri tuzun iyotlanması çalışmaları başlatılmış olup, 1994 yılındaki söz konusu program ile de ülke genelinde iyotlu tuz kullanımının yaygınlaştırılmasının sağlanması amaçlanmıştır. Bir insanın günlük iyot ihtiyacı bir toplu iğne başı kadardır. Yemeklerimizde kullanacağımız iyotlu tuz ile aile sağlığı korunarak sağlıklı nesillerin yetişmesi sağlanacaktır" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, "2003 yılı araştırmalarına göre dünyada iyotlu tuz kullanımı ortalaması yüzde 80 iken, Türkiye ortalaması yüzde 70.1, bu oran Şanlıurfa'da ise yüzde 50'dir. İyotlu tuz kullanımının artırılması ile önlenebilir zeka geriliğinin önüne geçilebilir" denildi.