Bu hastalıkların önlenmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü ile UNICEF işbirliğinde 'İyot Yetersizliği Hastalıkları ve Tuzun İyotlanması Programı' başlatıldığını belirten Dr. Şenay Abdurrahman, "Program kapsamında, ODTÜ işbirliğinde yapılan Hane Halklı İyotlu Tuz Kullanım Araştırması ile Osmaniye'de iyotlu tuz kullanım oranının yüzde 23 olduğu, bunun da Türkiye ortalaması olan yüzde 63.9'un çok altında kaldığı görülmüştür. Bu nedenle de halkın iyotlu tuz kullanımının arttırılması ve toplumun bilinçlendirilmesi çalışmalarının yapılmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır" dedi.
Her üç kişiden birinin iyot yetersizliği ve ona bağlı sorunlardan etkilendiğini anlatan Dr.Abdurrahman," Evlerde iyotlu tuz tüketilmesi ülkemizde iyot yetersizliğine bağlı hastalıkların yok edilmesi ve çocuklarımızın okul başarılarının yükseltilmesine büyük katkı sağlayacaktır. İyot yetersizliğinin neden olduğu hastalıklardan dolayı toplumun sosyal ve ekonomik gelişmesini de etkilemektedir. Kişi her gün alması gereken iyodu alamadığında, yaşamın her döneminde sağlık sorunları ortaya çıkar. En belirgin yetersizlik belirtisi guatr hastalığıdır. Fakat yetersizliğin en önemli sonucu, okul başarısızlığı ve zeka geriliği olarak gözlenir" şeklinde konuştu. İyodu yetersiz aldığımız zaman karşılaşılacak sağlık sorunları ile ilgili de bilgi veren Dr.Şenay Abdurrahman, şunları söyledi:
"Anne karnında ve bebeklerde; düşük, ölü doğum, bebek ölümünde artma, zeka geriliği, sağırlık, cücelik. Çocukluk ve gençlikte; guatr, büyüme geriliği, zihnin yeterli çalışmaması ve öğrenmede güçlük, okul başarısızlığı. Yetişkinlerde; Guatr, tiroid bezinin çalışmaması, zihnin yeterli çalışmaması, güçsüzlük gibi sorunlar görülmektedir. Ayrıca iyottan yetersiz beslenen insanlar, daha zor anlamakta, daha zor eğitilmekte ve işlerinde daha az üretken olmaktadırlar".