İyot yetersizliği zeka geriliği yapıyor

MERSİN (İHA) - Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Atakan Kızılok, önlenebilir zeka geriliklerinde en önemli nedenin iyot yetersizliği olduğunu bildirdi.

Kızılok, 1-7 Haziran İyot Yetersizliği Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, iyot yetersizliğinden kaynaklı olarak meydana gelen hastalıkların, Türkiye'de bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti. Böylesi bir sorunun öneminin anlatılması ve toplum bilinci oluşturulması amacıyla haziran ayının ilk haftasının İyot Yetersizliği Haftası olarak belirlendiğini kaydeden Kızılok, iyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin görüldüğü risk gruplarını, doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler ve çocukların oluşturduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

İyot yetersizliğinin, bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin yaşıtlarına göre düşük olması, öğrenme ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ile guatr hastalığı gibi sağlık problemlerine yol açtığını ifade eden Kızılok, Türkiye'de 1968 yılında başlayan tuzun iyotlanması çalışmalarının, 1994 yılında da Sağlık Bakanlığı ve UNİCEF'in işbirliğiyle başlatılan, "İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı" ile hız kazandığını vurguladı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Atakan Kızılok, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarıyla birlikte iyotlu tuz kullanımında artış görüldüğünü belirtti.