İyot yetersizliğine karşı balık

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan 'İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve İyotlu Tuz Kullanımı' programı devam ederken, uzmanlar iyotun en doğal şekilde deniz ürünlerinden alınabileceğini belirtiyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan program çerçevesinde halka iyotlu tuz kullanımı önerilerek bu programla iyot yetersizliğinden kaynaklanan zeka geriliği ve özellikle okul çağı çocuklarında görülen öğrenme yeteneğinde azalma ve algılama güçlüğü gibi sorunların ortadan kaldırılması hedefleniyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Münir Telatar ise iyotun en fazla deniz ürünlerinde bulunduğunu belirterek iyot ihtiyacının en doğal şekilde deniz ürünlerinden karşılanabileceğini söyledi. İyot eksikliğinin başta beyin olmak üzere vücudun bütün sistemlerinin gelişimini olumsuz yönde etkilediğini ve bunun en sık görüldüğü bölgenin Karadeniz Bölgesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Telatar, "Karadeniz Bölgesi'nde yer şekillerinin dik ve engebeli olması nedeniyle topraktaki iyot elementi barınamamakta ve bunun sonucunda bu bölgede yaşayan insanlar iyot eksikliğinden kaynaklanan Guatr hastalığına sıkça yakalanmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sahilde yaşayan halkın en az yüzde 10'unda guatr hastalığı görülürken, yüksek kesimlere çıkıldığında bu oran yüzde 70'e yükselmektedir. İyot uçucu bir elementtir. Eksikliği insanda guatr hastalığına yol açar. Bu hastalık Doğu Karadeniz Bölgesi'nde diğer bölgelere oranla daha sık görülmektedir. Nedeni ise iyot elementinin toprakta az bulunmasıdır. İyot genellikle okyanus ve denizlerde olur. Dolayısıyla buharlaşıp atmosfere çıkan iyot yağmur olarak toprağa döner. Oysa Doğu Karadeniz Bölgesi dik ve dağlık oluşu yüzünden yağmur olarak toprağa düşen iyot toprakta barınamadığından yağmur sularıyla birlikte yine denizlere döner" dedi.

Reklam
Reklam

İyotun doğada az bulunduğunu ve özellikle kıtaların denizden uzak orta kesimlerinde, kayalık ve dağlık bölgelerde çok az olduğunu söyleyen Prof. Dr. Teletar, "İyot normalde gıdalarla alınır. Günlük ihtiyaç 100-150 mikrogram kadardır. En fazla deniz ürünlerinde bulunur. Ayrıca, hayvansal ürünlerde, bitkilerde, kısmen sütte, en düşük oranda da suda bulunur. Deniz kıyısındaki havada çok az miktarda iyota rastlanıyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Telatar, hamilelikte annede iyot eksikliği varsa doğacak çocuğun zihinsel gelişiminde bozukluk oluşacağını ve anne adaylarının iyot konusunda hassas olması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

"İyot eksikliği çocuklarda ağır zeka ve sinir bozukluklarına neden olur. Vücutta 20 miligram kadar bulunan iyot elementi, T3 ve T4 denilen tiroid hormonlarının yapı taşı olması nedeniyle büyük önem taşır. İyotun bulunmaması halinde bu hormonlar sentezlenemeyecek ve vücudun metabolizmasında özellikle beyin gelişimi, kalp ve kemik dokusu olmak üzere vücudun tüm metabolizmalarında etkili bir tahribat olacaktır"

Reklam
Reklam

TRABZON (İHA)

Anahtar Kelimeler: