İyot yetetersizliğine dikkat

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Sıtkı Güvenç, Türkiye'de zeka geriliğinin en önemli sebebinin iyot yetersizliği olduğunu söyledi.

"İyot Yetmezliği" konulu toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Sıtkı Güvenç, iyot yetersizliği sorunu ile karşı karşıya kalan topluluklarda bir dizi sorun oluşacağını kaydetti.

Türkiye'de iyotlu tuz kullanımının yüzde 70 civarında bulunduğunu hatırlatan Güvenç, bu oranın yüzde 90'lara ulaşması gerektiğini vurguladı. Güvenç, "Yapılan araştırmalarda ülkemizde guatr hastalığına yakalananların oranının yüzde 31 olduğunu göstermiştir. Bu sadece buzdağının su üstünde kalan kısmıdır. Yukarıda belirtilen diğer sorunlar, toplum tarafından iyot yetersizliğine bağlı olarak geliştiği bilinmeyen ya da fark edilmeyen sorunlardır. İyot yetersizliği dünyada önlenebilir zeka geriliğinin en sık görülen ve en önemli nedenidir. 2003 yılında ülkemizde yapılan bir araştırmada halkın yüzde 70'inin iyotlu tuz kullandığı tespit edilmiştir. 2002 yılında 30 ilde okul çocuklarında yapılan idrarda iyot ölçümü araştırmasında 6 il hariç çocuklarımızın yeterli iyot almadığı tespit edilmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

Gelişmiş ülkelerin bu sorunu 1920'li yıllarda fark edip ortadan kaldırdığını dile getiren Sıtkı Güvenç, yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

İHA

Anahtar Kelimeler: