İzaydaş'tan Dev Sağlık Hizmeti

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZAYDAŞ, çevre ve insan sağlığını gözeten uygulamaları ile göz doldurmaya devam...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZAYDAŞ, çevre ve insan sağlığını gözeten uygulamaları ile göz doldurmaya devam ediyor. Tıbbi atıklarla ilgili olarak 2009 yılı Eylül ayından itibaren sterilizasyon yöntemini devreye alan İZAYDAŞ, bugüne kadar 5 bin 748 ton atığı bertaraf etti.

Sağlık kuruluşlarınca üretilen tıbbi atıkların çevreye zarar vermeden kaynağında toplanması, taşınması, depolanması ve bertaraf edilmesi konusunda yürütülen çalışmalar, çevre ve toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Lisanslı tıbbi atık taşıma araçlarıyla toplanan, enfeksiyon yapıcı etkenleri taşıdığı bilinen veya taşıması muhtemel olan patolojik atıklar yakma tesisinde direkt olarak yakılırken, diğer tıbbi atıklar ise sterilizasyon tesisi ile zararsız hale getiriliyor.

Reklam
Reklam

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tıbbi atıkların bertarafı konusunda ön gördüğü sterilizasyon yöntemi, İZAYDAŞ bünyesinde Eylül 2009 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı. 2010 yılında 1339 ton olan tıbbi atık miktarı her geçen gün artarak, 2011’de bin 562 tona, 2012’de de bin 775 tona yükseldi. 2013 yılının ilk beş aylık dilimi içinde toplanan tıbbi atık miktarı ise 800 tona yaklaştı. Bugüne kadar toplanan toplam tıbbi atık miktarı ise 5 bin 748 ton olarak gerçekleşti.

Özel ambalajlar içerisinde toplanarak lisanslı araçlarla İZAYDAŞ’taki Sterilizasyon Tesisi’ne getirilen tıbbi atıklar, burada özel bir işlemden geçiriliyor. 160 derecedeki sıcaklıktaki buhar ve 5 bar basınç altında 45 dakika süresince tutulan atıklar, bu şekilde zararlı etkilerinden arındırılmış hale geliyor. Tıbbi atıklar bu işlemden sonra parçalanıp evsel atıklarla beraber depolanıyor.

İl genelinde tıbbi atık toplanan kurum/kuruluş sayısı Haziran 2013 itibariyle 529 olarak gerçekleşti. Tıbbi atıkların üretiminde ilk üç sırayı devlet hastaneleri, özel hastaneler ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi alıyor. Bu hastaneleri, diyaliz merkezleri, özel tıp merkezleri, askeri hastaneler, laboratuvarlar, aile sağlığı merkezleri, ağız ve diş sağlığı merkezleri, acil servis hizmetleri, muayenehaneler, evde bakım hizmetleri, sağlık birim ve merkezleri ile daha pek çok sağlık kuruluşu izliyor.

Reklam
Reklam

Sterilizasyon hizmetinde en önemli noktalardan biri verilen hizmetin sürekliliği ve sterilizasyon şartlarının korunması. Bu amaçla tıbbi atık taşıyan araçların içi ve dışı her akşam tesiste, tıbbi atık bidonları, her sevkiyat sonrası tesis içindeki bidon yıkama bölümünde, sterilizasyon sonrası kullanılan kırıcı konveyörler her hafta sonu, diğer araç gereç ve taşıma forkliftleri de haftada bir kez dezenfektanlı su ile yıkanıyor. Dezenfeksiyon işlemi sonucu oluşan atık sular ise, İZAYDAŞ Atıksu Arıtma Tesisi’ne gönderiliyor ve burada arıtıldıktan sonra kolektör hattına veriliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: