İZBAN: 18 ayda yolcu sayısını 12 binden 150 bine çıkardı

Devlet Demiryolları ve Büyükşehir Belediyesi'nin ortak olduğu İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN), 18 ay gibi kısa...

Devlet Demiryolları ve Büyükşehir Belediyesi'nin ortak olduğu İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN), 18 ay gibi kısa bir sürede günlük 12 bin yolcu taşıma kapasitesini 150 bine çıkardı. İZBAN Genel Müdürü Selçuk Sert ve Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev, hedeflerinin iki yıl içinde günlük yolcu sayısını 300 bine çıkarmak olduğunu söyledi.Yaklaşık 1,5 yıllık çalışmalarını anlatan Sert ve Alev, İZBAN'ın dünü, bugünü ve yarınından bahsetti. İZBAN Genel Müdürü Sert, “Devlet Demiryolları ve Büyükşehir Belediyesi gibi iki güzide kurumun biraraya gelerek oluşturdukları potansiyel sayesinde böyle güzel bir proje ortaya çıktı. Türkiye'de bu anlamda bir ilk yapıldı. Merkezi yönetimle yerel yönetim işbirliği açısından böyle bir ortaklığa Türkiye'nin ciddi şekilde ihtiyacı vardı ve ortak bir model oldu.” dedi. İZBAN sadece 18 ay önce faaliyete başlamasına rağmen özverili bir çalışma ortaya koyduklarını anlatan Selçuk Sert, ”İlk ayda taşıdığımız yolcu sayısı günlük 12 bin civarındaydı. Şu anda hafta içi günlük 150 bin yolcuya kadar ulaşıyoruz. Resmi açılışın üzerinden bir yıl geçti. 18 aylık işletme olmamıza rağmen hafta içinde günlük 150 bin yolcu sayısına ulaşmak büyük bir başarıdır. Günde 175 sefer, 12 bin 275 kilometre yol yapıyoruz. Yolcu sayımızı yaklaşık 13 kat arttırdık.” şeklinde konuştu. Gün içinde iki farklı taşıma işlemi yaptıklarını belirten Sert, “Sabah ve akşam yoğun saatlerde yaptığımız toplu taşıma işletmeciliğiyle günde 20 saat çalışıyoruz. Gün içinde taşıdığımız yolcu oranı yüzde 40. İki farklı modda işletmecilik yapıyoruz bir anlamda. Bu model, bir yıl kadar süre geçmiş olmasına rağmen İzmirliler tarafından benimsendi.” İZBAN ortaklığının başarılı bir model olduğunu ifade eden Sert, “Demiryolları da ilk defa ana hat işletmeciliğini bu şekilde kentiçi ulaşımın hizmetine sunmuş oldu. Diğer iller de model olarak bu projeyi inceliyor. Kocaeli ve Gaziantep gibi içinden hat geçen iller, bu sistem üzerinde çalışmaya başladı.“ diye konuştu.

Reklam
Reklam

İZBAN İKİ YIL İÇİNDE TORBALI’YA UZAYACAK

Projenin 80 km.’lik bölümünün önümüzdeki dönemde uzatılacağın aktaran Selçuk Sert, ”Sistem, bir taraftan Aliağa-Cumaovası olarak ilk dizayn edildiği gibi gelişmesine devam ederken diğer yandan önümüzdeki günlerde de gelişimini hızlandıracak. Bunun için proje kuzey ve güneye doğru uzatılacak. Bu kapsamda Torbalı da sözleşme kapsamına alındı. Önümüzdeki iki yıl içinde uzatma çalışmaları tamamlanacak. Diğer taraftan Selçuk ve Bergama ilçelerine kadar uzaması için altyapı çalışmaları devam ediyor. Bunun için 40 adet yeni tren seti alımı için ihale sürecini başlattık. Önümüzdeki dönemde sözleşme imzalamış olacağız.” dedi.

'HİJYENE SON DERECE ÖNEM VERİYORUZ'

Her gün yaklaşık 150 bin kişinin taşındığı trenlerin temizliğine de son derece önem verdiklerini belirten Sert, “Sadece temizlik değil, aynı zamanda güvenliği de önemsiyoruz. 600 personelimiz var. Bunun 100'ü sürücülük, yaklaşık 100'ü teknik ve idari, geri kalan temizlik ve güvenlik hizmeti sunuyor. Sistemin sürekli gelişmesi için yeni bir şeyler yapmaya ve daha önce yaptıklarımızı beğenmeme gibi düşüncemiz var. Günde 12 bin kişi taşırken bu sayıyı kısa sürede 150 bin kişiye çıkardık fakat bizi tatmin etmiyor. Bunu 200 bine nasıl çıkarırız diye kafa yoruyoruz. Bunun için de yeni tren setleri ve seferlerle 300 bine çıkarma hesabı yapıyoruz. Buna rağmen asıl hedefimiz 550 bin. Şehrin, 2020’lere doğru 550 bin sayısına ulaşacağını tahmin ediyoruz. Önümüzü gördüğümüz rakam, yeni araçlarımızın gelmesiyle iki yıl içinde günlük 300 bin yolcu. Ayrıca yaklaşık 400 milyon dolar tutarında altyapı tesisleri ve araç alımları yaptık.” dedi.

Reklam
Reklam

İZBAN’ın kuruluş aşamasını anlatan Genel Müdür Yardımcısı Alev ise şunları söyledi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1999 yılında Devlet Demiryolları'na, ‘Madem hattın elektrifikasyon ve sinyalizasyonunu modernize ediyorsunuz, biz de 30-31 tane istasyon yapalım, olanları modernize edelim, trenleri alalım ve burada metro standardında işletme yapalım.’ demesiyle proje başladı. Sonra 2005 yılında imzalanan protokolle Devlet Demiryolları ve Büyükşehir Belediyesi, ortak bir şirket kurarak hattın rehabilitasyonuyla ilgili çalışmaları başlattı ve istasyonların yapılması planlandı. Proje kapsamında modernizasyon ve iki tünel, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verildi. İşletme kısmını ise ortaklaşa kuracakları bir şirketin yapmasını kararlaştırdılar. Trenleri de bu şirketin, yani İZBAN’ın almasını öngördüler. İZBAN, 2007’de şirket kimliğine kavuştu. Yüzde 50'si TCDD, yüzde 50’si İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığıyla kuruldu. İlk etapta 33 set elektrikli banliyö tren alındı. Daha sonra inşaat çalışmaları tamamlanarak trenlerin getirilmesi ve 2010 Ağustos ayında da işletmeye alınmasına başlandı. Deneme döneminde önce kuzey hattını işletmeye aldık. Menemen ve ardından Aliağa kısmını hizmete açtık.“

Reklam
Reklam

'BİR YILDA BÜTÜN İZMİR’İ 40 DEFA TAŞIDIK'

18 ay içinde taşıdıkları yolcu sayısının, bir yılda bütün İzmir’i 40 defa taşımaya denk geldiğini aktaran Sönmez Alev, “Bir yılda bütün İzmir’i 40 defa taşıdık. Hem sistemi büyüten hem iyileştiren çalışmalar var. Bunlardan biri de aktarma sistemidir. Mesela Halkapınar’daki veya diğer yerlerdeki aktarma gibi. Halkapınar’ın şu andaki yoğunluğunu biliyoruz. O yoğunluk her zaman olacak, çünkü sistemin kilit noktası orası. Geleceğe baktığımızda, oradaki yolcu potansiyeli daha da artacak. Amacımız, bunları önceden görüp yine iyileştirme projelerini hayata geçirmek. Halkapınar’daki aktarma organlarının geliştirilmesi ve Hilâl'de bir aktarma istasyonu daha yapılmasını düşünüyoruz. Bu güneyden gelen yolcuların İzmir Metro’suna Hilâl'de, kuzeyden gelenlerin de Halkapınar’dan aktarma yapmasını sağlayacak, böylece yoğunluk azalacak. Hattımızın en yoğun bölgeleri şu an için Çiğli ve Şirinyer.“ şeklinde konuştu.

'YOLCULARLA SÜREKLİ İLETİŞİM HALİNDEYİZ'

Hemşehri İletişim Merkezi aracılığıyla yolcularla devamlı iletişim halinde olduklarını belirten Alev, “Bize ulaşan dilek, istek ve şikayetleri inceliyoruz. Bunun yanında web sayfamızdaki iletişim noktamıza gelen e-postaları da veya direkt telefonla arayanları da değerlendiriyoruz. Dönem dönem birtakım talep, istek ve şikayetler olabiliyor. Yakın geçmişte en çok trenlerimizdeki koku konusunda şikayet geliyordu. Bu da trenlerimizin yeni ve içlerinin plastik aksamlı olmasından kaynaklanıyordu. Bunun için birtakım önlemler aldık, şu anda trenlerimizde böyle bir sıkıntı yok. Ayrıca istasyonlarımıza anket formu astık. Bu formda çeşitli sorular yönelttik. Anket devam ediyor. Bazı konular değişerek devam edecek. Yolcularımızın memnuniyeti için bu kadar büyük bir kitlenin isteklerini gözardı edemeyiz. İzmir'de şu anda yaklaşık 100 kilometre, metro standardında şehiriçi ulaşım raylı sistemi var. Biz 33 set tren aldık, şu anda 40 set ihtiyacı öngörülüyor. Çok hızlı şekilde ikinci set treni alıyoruz. Bunun arkasından üçüncü set alımına gidilecek, çünkü hatlar uzayacak ve sefer sayıları artacak.“ diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: