İZİAD Liberya’daki Yatırım Imkanlarını Yerinde Inceledi

İzmir İşadamları Derneği (İZİAD) üyesi işadamları, Liberya’nın başşehri Monrovia'da incelemelerde bulundu. TUSKON ve ESİDEF koordinasyonundaki...

İzmir İşadamları Derneği (İZİAD) üyesi işadamları, Liberya’nın başşehri Monrovia'da incelemelerde bulundu. TUSKON ve ESİDEF koordinasyonundaki ziyareti değerlendiren İZİAD Yönetim Kurulu Başkanı Resul Seçilmiş, “Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 17 milyar dolara ulaştı. 2011 yılı verilerine göre Türkiye olarak Afrika kıtasına olan toplam ithalatımız 6,8 milyar dolar, ihracatımız ise 10,34 milyar dolarken bu tutarın yüzde 75’i Kuzey Afrika ülkeleriyle ticaretten oluşuyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Batı Afrika ülkelerinden Liberya ile Türkiye’nin 64 milyon dolar tutarında ticaret hacmi bulunduğunu aktaran Seçilmiş, “61 milyon dolarlık ihracatımız, 3 milyon dolarlık ithalatımız var. Liberya ile ticaret hacmimiz, istenen seviyede değil. Liberya’nın Atlas Okyanusu'nda limana sahip olması, ucuz işgücü ve vergi avantajları açısından başta enerji olmak üzere birçok sektörde yatırım fırsatları olduğunu tespit ettik. Liberya pazarına girmek için bu ziyarette yeni fırsatlar oluşturacağımıza inanıyorum. Liberya'ya tarım ürünleri, tekstil ve inşaat malzemeleri ihracatı yapılabilir. Demir cevheri, kauçuk, orman ürünleri ve deniz mahsulleri ithal edilebilir.” diye konuştu.

İZİAD üyeleri, Capitol Hill’de Dışişleri Bakanı Augustine Kpehe Ngafuan’ın da katıldığı toplantıda Liberyalı işadamlarıyla ikili iş görüşmeleri yaptı. Liberya’nın iç çatışmalardan sonra yeni hükümetle birlikte hızlı bir dönüşüm yapmasını planladıklarını söyleyen Bakan Ngafuan, bu süreçte iki ülke arasında ortak yatırımların, ekonomik işbirliğinin, bilgi ve tecrübe paylaşımının önemli bir yer tutacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

Ticaret Bakanı Miatta Beysolow’u makamında ziyaret eden İZİAD heyeti, Liberya ekonomisi ve ticareti hakkında bilgi aldı. TUSKON’un 2009 yılında İstanbul’da düzenlediği Dünya Ticaret Zirvesi'ne katıldığını söyleyen Bakan Beysolow, “Türk işadamları beni heyecanlandırdı. İki ülke arasındaki ticaretin çok az olduğunu düşünüyorum. Bu geliş gidişlerin artması, ticaret hacminin genişlemesine sebep olacaktır.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: