İZİAD'ın ayakkabı sektörü üyeleri iftarda buluştu

İzmir İş Adamları Derneği (İZİAD), ayakkabı sektörü üyelerine iftar verdi. Burada konuşan İZİAD Yönetim Kurulu...

İzmir İş Adamları Derneği (İZİAD), ayakkabı sektörü üyelerine iftar verdi. Burada konuşan İZİAD Yönetim Kurulu Başkanı Resul Seçilmiş, ramazanda 16. sektörel iftar programını düzenlediklerini söyledi.
Seçilmiş, “Yakın zamana kadar üretiminin büyük çoğunluğunu iç pazara yapıp satan ayakkabı sektörü, son yıllarda ihracata ağırlık vermeye başladı. Rusya başta olmak üzere Almanya, Suudi Arabistan, Yunanistan, Bulgaristan, Hollanda, Rusya, Fransa, Irak, Romanya ve İsrail gibi ülkelere ihracat yapan Türkiye, şimdilerde ihracat oranını yüzde 50'lere çıkarmayı hedefliyor.“ dedi. Dünyada kişi başına ayakkabı kullanımı ortalaması 3-5 çiftken Türkiye'de 2-3 çift olduğunu vurgulayan Seçilmiş, "Kişi başına millî gelirin düşük oluşu, bu oranın da diğer ülkelere göre az olmasına yol açıyor. Bununla birlikte ayakkabının zorunlu ihtiyaçtan öteye geçmesi, oranın ülkemizde de her geçen yıl artış göstermesini sağlamaktadır. Bunda tasarımın, modanın ve markalaşmanın yaygınlaşmasının da etkisiyle ayakkabının insan psikolojisinde önemli bir yere oturması, kişinin karakterinin, yaşam biçiminin ve stilinin bir parçası olarak görülmeye başlaması da etkili." şeklinde konuştu.
Geçmiş yıllarda üretiminin yaklaşık yüzde 90'ını iç pazara satan ayakkabı sektörünün, son yıllarda ihracata ağırlık vermeye başladığına dikkat çeken Resul Seçilmiş, "Ancak yıllık üretimin büyük çoğunluğunun iç piyasada tüketildiğini gözönünde bulundurursak, kapasitenin yalnızca çok az bir bölümünün ihracatta kullanıldığını söyleyebiliriz. Deri ve deri mamulleri arasında ayakkabı ihracatının oranı yüzde 20'lerde seyretmekte. Amaç, bu oranı dünyada olduğu gibi yüzde 50'lere çekmek olmalı. 1990'lı yıllarda yaygınlaşan pazar arayışları sonucunda sektör, başta Rusya olmak üzere ihracatını arttırdı. İhracatın ağırlık kazanmaya başlamasıyla büyük miktarlarda ve Avrupa standartında, ortanın üstü kalitede ayakkabı üretebilecek firmalar ortaya çıktı. Son yıllarda özellikle ihracatını arttırmak ve pazar yelpazesini genişletmek yönünde faaliyette bulunan sektör, TUSKON'un dünya ticaret zirveleriyle Türkiye’nin ulaşamadığı pazarlara ulaşmayı hedefliyor." dedi.
İZİAD Başkanı Seçilmiş, iftara katılan İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Durmaz, İZİAD Ayakkabı Komisyonu Yönetim Kurulu üyeleri Sinan Kenar, Muzaffer Şen ve Tamer Kömürgöz ile işadamı Hüseyin Kalaycıoğlu’na plaket verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz