İzin Çıktı, Afyon'da Üretilen 550 Bin Ton Süte AB Kapısı Açıldı

Avrupa Birliği (AB)’nin, Türkiye’den süt ürünleri alımına tekrar başlaması Afyonkarahisarlı üreticileri sevindirdi. Damızlık Sığır...

Avrupa Birliği (AB)’nin, Türkiye’den süt ürünleri alımına tekrar başlaması Afyonkarahisarlı üreticileri sevindirdi.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Raşit Tabak, Türkiye’nin artık AB ülkelerine süt ihracatına başlamasının sevindirici olduğunu söyledi. Tabak, Avrupa Komisyonu'nun 2001’de durdurduğu süt ve süt ürünleri alımına, 3 Nisan 2013 tarihinde tekrar başladığını belirterek, ilde üretilen 550 bin ton süte AB kapısının açıldığını kaydetti.

Tabak, düne kadar bu ülkelerin Türkiye’yi, insan sağlığına tehlikeli, son derece kötü şartlarda üretim yapmakla suçladığını dile getirdi. Tabak, “Etimizi, sütümüzü beğenmeyen, etimizde, sütümüzde mikrop arayan AB bugün kapımıza geldi. ‘Sizden süt alacağız’ diyor. Bugün çok önemli bir olaydır. Çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bu, hem bakanlığın hem de bizim teşkilatımızın ciddi fonksiyonu oldu. Bundan 10 yıl öncesine kadar sokak sütü, sanayi sütü diye bir ayrım vardı. Ve sütümüzde 2 bin 500’e yaklaşan oranlarda bakteri ölçülüyordu.” dedi.

Reklam
Reklam

Tabak, Damızlık Yetiştiriciler Birliği'nin teknik elemanlarının gayretleri ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çalışmaları doğrultusunda, sektöre bir çeki düzen verildiğini dile getirdi. Tabak, “Soğutma, depolama tesisleri kurulması, sütün öncelikle bu tesislere iletilmesi ve hayvanlardaki bakterilerin, hastalıkların bir kerede atılması ve arkasından gelen kültür ırklarının verimliliğiyle Türkiye, gerçekten bir süt cennetine döndü. Bu süt artık nitelikli sütüdür. Sokak sütü denilen, mikroplu ve bakterili süt değildir. AB’nin talip olduğu süttür.” diye konuştu. Tabak, Afyonkarahisar’da 550 bin tona yakın süt üretimi bulunduğunu belirterek, bu sütün AB standartlarına ulaştığını kaydetti.

“SÜTÜMÜZ ARTIK AB STANDARTLARINDA”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap da sütün kalitesini artırma noktasında 6 aydır çalışma yürüttüklerini söyledi. Süt toplama, işleme ve pazarlama zincirinde artık bazı kriterlerin zorunlu hale geldiğini belirten Arap, Afyonkarahisar’da yılda 550 bin ton süt üretimi olduğunu anlattı.

Reklam
Reklam

Arap, “6 aylık bir çalışma sonrasında süt üreticilerini kontrol ediyoruz. Eğitim çalışmalarımız sürüyor. Zincir halkasını tanımlayıp kontrol altında tutarak süt satıcısının cebine iki kat daha fazla para girmesini sağlıyoruz. 500 süt eğiticisinin eğitimini tamamladık. Üreticinin elindeki süt, değerini yitirmeden işleme tesisine ulaştırılmış olacak. 50 kuruşa satılan süt bir liraya satılmış olacak.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: