İZKA Lisanssız Elektrik Üretimi Başvurularını Arttırdı

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)'nın 17 Aralık 2012 tarihinde başlattığı “Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri” mali...

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)'nın 17 Aralık 2012 tarihinde başlattığı “Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri” mali destek programıyla birlikte Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye yapılan lisanssız elektrik üretimi başvuruları büyük artış gösterdi. Gediz Elektrik, gerekli izinlerin programın son başvuru tarihi olan 1 Mart 2013'e yetişmesi için süreyi uzattı. Buna göre ocak ayındakilerle birlikte 15 Şubat’a kadar yapılan lisanssız elektrik üretimi başvurularının sonuçları 20 Şubat’ta açıklanacak.

Program kapsamında yenilenebilir enerji sistemlerinin ve çevre teknolojilerinin tasarımına ve üretimine yönelik ar-ge, ürün-süreç yeniliği ve ticarileştirme çalışmaları, yenilenebilir enerji kaynaklarından lisanssız elektrik üretimi, bu kaynakların ısıtma, kurutma, soğutma ve ulaştırma amaçlı kullanımına yönelik projeler desteklenecek. Programa KOBİ’ler, kooperatifler ve birlikler, yerel yönetimler, üniversite rektörlükleri ve organize sanayi bölgeleri başvurabilecek. Başarılı bulunan projelere, toplam 25 milyon lira kaynak aktarılması planlanıyor.

Reklam
Reklam

2012 Mart ayında yayımlanan 28229 Sayılı Resmî Gazete’deki, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ’e göre azami 500 KW kurulu güçte lisanssız elektrik üretimi yapılabiliyor. Bunun için gerekli ön izin olan bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu için başvurular, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye ve organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren elektrik aboneleri için bölge dağıtım şirketlerine yapılıyor. Gediz Elektrik'e 2013 Ocak ayında, 2012’nin ikinci yarısında yapılanlara denk sayıda başvuru yapıldı. 1 Şubat itibariyle 2013 yılında 15 rüzgar enerji santrali (RES), 22 güneş enerji santrali (GES), üç biyogaz ile üç de RES ve GES birleşiminden oluşan hibrid sistem için olmak üzere toplam 43 başvuru yapıldı. Bunların toplam kurulu gücü yaklaşık 15 MW. Bu güç, sistemler arasında 7 bin 150 KW RES, 5 bin 454 KW GES, 830 KW biyogaz ve 806 KW hibrid olmak üzere dağılıyor.

İZKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergüder Can, yaptığı açıklamada, “Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı ile İzmir ekonomisine aktarılacak olan 25 milyon liralık kaynağın, ildeki mevcut yenilenebilir kaynakların ekonomiye kazandırılmasında, orta ve uzun vadede enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasında önemli bir katkı oluşturmasını bekliyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: