'İzlanda’dan Gelen Balıklardan Yönetmeliğe Uyanların Girişine Izin Verildi'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, basında yer alan zehirli balık iddiasıyla ilgili olarak, volkanik patlamanın...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, basında yer alan zehirli balık iddiasıyla ilgili olarak, volkanik patlamanın olduğu 2010 yılında İzlanda’dan ithal edilen su ürünlerinin her partisinden numunelerin laboratuvara gönderildiğini bildirdi. Bakanlık, laboratuvar sonuçları sonrasında uygulama talimatına uygun ürünlerin ülkeye girişine izin verildiğini açıkladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, basında yer alan ‘Zehirli balık skandalı’ iddiasıyla ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için açıklama yaptı. Açıklamada şunlar dile getirildi: Volkanik patlamanın yaşandığı 2010 yılında İzlanda’dan ithal edilen su ürünlerinin her partisi organoleptik muayeneye tabi tutulmuş, kimyasal ve mikrobiyolojik kontroller için numune alınarak laboratuvarlara gönderilmiştir. Yapılan kontroller sonucunda sadece “Canlı Taze Soğutulmuş ve Dondurulmuş Su Ürünleri İthalatına İlişkin Uygulama Talimatı”na uygun olan ürünlerin ülkeye girişine izin verilmiştir.

Reklam
Reklam

Haberde iddia edilenin aksine İzlanda’da yaşanan volkanik patlamanın ardından Türkiye’nin balık ithalatında önemli artışlar yaşanmamıştır. Türkiye’deki balık ve balık yağı ithalatı, iç piyasadaki üretime bağlı olarak yıldan yıla değişiklik göstermekte olup İzlanda’dan 2010 yılında bin 939 ton ve 2011 yılında ise 2 bin 199 ton su ürünleri ithalatı yapılmıştır.
Volkanik patlamanın yaşandığı dönemde ve sonrasında Avrupa Birliği’nin söz konusu ürünlerin ithalatına yasaklama getiren bir düzenlemesi bulunmamaktadır.
Ayrıca Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) 2010 yılında İzlanda’daki volkanik patlamayı takiben yayınladığı halk ve hayvan sağlığı için olası risklere dair raporunda, söz konusu kül yağmurunun halk ve hayvan sağlığı açısından dikkate alınabilecek bir risk teşkil etmediği belirtilmiştir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: