İzmir 1 No'lu F Tipi Cezaevi kalitesini tescilledi

İzmir 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) İzmir...

İzmir 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) İzmir Şubesi tarafından düzenlenen 2011 Yılı Ege Bölgesi Yerel Kalite Ödülleri yarışmasında, "Kamu" kategorisinde "Yılın En Başarılı Ekibi" ödülünü kazandı. Kurum, "Mutlu Ziyaretçi. Üretken Mahpus" gibi projelerle cezaevlerine karşı önyargıları değiştirmeyi amaçlıyor. Bununla da yetinmeyerek, personelinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve lösemili çocuklara yardım amaçlı iki yeni proje daha başlattı.
Standartını yükseltmek için 2010 yılında KalDer'le işbirliği yapan cezaevi, çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladı. Merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a suikast girişiminde bulunan Kartal Demirağ ve İzmir'de üç kişiyi öldürdüğü iddia edilen Hamdi Ayri gibi kişilerin de kaldığı Buca ilçesindeki cezaevinin yönetimi, geçen sene kapılarını gazetecilere açarak uygulamalarını göstermişti. Cezaevi Müdürü Ayhan Çapacı, o zaman yaptığı açıklamada işe ilk defa alınan infaz koruma memurlarına insan hakları, davranış bilimleri, psikoloji ve sosyoloji eğitimi verildiğini söylemişti. Cezaevlerinin toplumun aynası olduğunu belirten Çapacı, buralardaki iyileştirmeleri son derece önemsediklerini ifade ederek, KalDer'le yapılan uzun soluklu çalışmanın, insana yönelik iyileştirmelerin perçinlenmesini sağlayacağını ifade etmişti. KalDer İzmir Şubesi tarafından Yaşar Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen Kazananlar Konferansı'nda konuşan Müdür Çapacı, ceza infaz kurumlarında kamu vicdanını rahatsız etmeyecek sınırlarda iyileştirmelere gittiklerini kaydetti.
Suçu önlemenin yolunun, suçlunun rehabilitasyonundan geçtiğini, infaz kurumlarının da bu yapıda olması gerektiğini belirterek, ''Geleneksel manada cezalandırma, suçludan intikam almakla sınırlıdır. Günümüz anlayışı suçluyu rehabilite etmeyi, meslek ve zanaat sahibi yapmayı, topluma faydalı bireyler olarak kazanmayı amaçlamaktadır.'' dedi. İyileştirme çalışmalarına rağmen ''zindancılık" anlayışından gelen cezaevi görüntüleri sebebiyle kamuoyunun bakış açısında değişiklik olmadığına da dikkat çekerek, ''Aradan yıllar geçmesine, kurum, personel ve yapı değişmesine rağmen insanların fikirleri değişmedi. 'Tatar Ramazan', 'Geceyarısı Ekspresi', 'Demirparmaklıklar Arkasında' gibi dizi ve sinema filmlerinde karanlık, köhne kurumlar olarak topluma lanse ediliyor. Yanlış önyargıların giderilmesinde KalDer gibi saygın sivil toplum kuruluşlarının desteğini önemli buluyoruz. Bu nedenle 2010 Şubat ayında KalDer'e başvurduk. Personele yönelik eğitim semineri ve sempozyumlar düzenledik. Eğitim desteğinin ardından iyileştirme ve yenileme çalışmalarını sistemli hale getirmek için ekipler kurduk. 'Mutlu Ziyaretçi. Üretken Mahpus' projesi hayata geçirildi.'' şeklinde konuştu. Alınan bu ödülle infaz kurumlarına yönelik önyargıların giderilmeye başladığını gördüklerini, bu konuda memnuniyet verici tepkiler aldıklarını belirten Ayhan Çapacı, ''Bu ödül, hızımızı kesmeyecek. Personelin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve lösemili çocuklara yardım konularındaki projeyle yola devam ediyoruz.'' dedi.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE'DE 12 F TİPİ CEZA İNFAZ KURUMU VAR
Türkiye genelinde 12 tane F tipi ceza infaz kurumu bulunuyor. İzmir 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, üç bloktan oluşuyor; 103 adet üçlü ve 59 adet tekli odası var. Halihazırda buradaki 317 kişiden 223'ü tutuklu, 94'ü hükümlü. Her blokta görüşme alanları mevcut. Koridor ve ortak alanlar, 176 kamera ve 41 ekrandan güvenlik amacıyla 24 saat izleniyor. Odalarda ise kamera bulunmuyor. Kütüphanede 6 bin 500 kitap var. Altışarlı okuma masalarında oturuluyor veya odalara götürülmesine müsaade ediliyor. Her bölüme günlük gazete gelirken 40 televizyon kanalını uydudan seyredilebilme imkanı tanınıyor. 12 iş atölyesinde hükümlülere meslek eğitimi veriliyor. İngilizce'den çini boyamaya kadar çeşitli konulardaki 16 kurstan da istifade edilebiliyor. Tek ve üçer kişilik odalarla bir avlu var. Gardiyana seslenmek isteyen, özel bir düğme aracılığıyla odasından çağrıda bulunabiliyor. Bunun yanısıra revir bölümündeki psikiyatri kliniğinde, öfke kontrol eğitimi ve diğer sağlık üniteleri bulunuyor. Kapalı ve açık spor salonlarında, 10'ar kişi aynı anda eğitmen gözetiminde spor yapabiliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz