İzmir 25. Tiyatro Günleri sürüyor

İzmir (AA)- İzmirli sanatseverleri, başta tiyatro olmak üzere kültür sanat etkinlikleri açısından çok seçenekli ve yoğun bir hafta bekliyor.İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Devlet Tiyatrosu, İzmir Devlet Opera ve Balesi ile Konak Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği, geçtiğimiz hafta başlayan 25. İzmir Tiyatro Günleri Şöleni, 10 Nisana kadar çeşitli gösteri ve etkinliklerle sürecek.

Tiyatroseverler, tiyatro şöleni için tahsis edilen 10 salonda toplam 35 oyun izleme fırsatını yakalarken, ödüllü yazarlarla ve tiyatro topluluklarıyla söyleşilere katılma olanağını da bulacaklar.

Reklam
Reklam

-İZDT 6 oyunla izleyici karşısında-
İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT), bu hafta üç salonda ikisi çocuk oyunu olmak üzere toplam 6 oyunla izleyici karşısında olacak.

KONAK SAHNESİ: Debie Isitt'in yazıp Yasemin Erbulun'un yönettiği, bir erkeğin eski ve yeni eşiyle birlikte yediği akşam yemeğini konu alan "Kocasını Pişiren Kadın", Samim Kocagöz'ün yazıp Tayfun Orhon'un yönettiği, büyük bir kentin çöplüğünde yaşam mücadelesi veren insanların öyküsünü anlatırken bir yandan da açlık, yoksulluk, namus gibi kavramları irdeleyen "Islak Ekmek" ile "Kılçık Mahallesi" adlı çocuk oyunu izlenebilecek.

RAGIP HAYKIR SAHNESİ: Hafta boyunca Sönmez Atasoy'un yazıp Rüçhan Gürel'in yönettiği "Yaşasın Tiyatro" adlı oyun izleyiciyle buluşacak. İki gencin tiyatro müzesinde gece boyunca mahsur kalmasıyla başlıyor ve müzede bulunan ünlü tiyatro karakterlerinin birer birer canlanmasıyla devam ediyor.
Ragıp Haykır Sahnesi'nde ayrıca, "Yedi Köyün Yargıcı" adlı çocuk oyunu da izlenebilecek.

Reklam
Reklam

KARŞIYAKA ODA TİYATROSU: Necati Cumalı'nın eserinden tiyatroya uyarlanan, yönetmenliğini Erhan Kocaçal'ın üstlendiği "Derya Gülü", 10 Nisan Salı ve 11
Nisan Çarşamba günleri seyirciyle buluşacak.

-İZDSO'DA BU HAFTA-
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, bu akşam ve yarın akşam şef Gürer Aykal yönetiminde iki konser verecek. İZDSO'nun bu haftaki konserlerine, viyolada Devlet Sanatçısı Ruşen Güneş ve henüz 9 yaşında Puccini'nin La Boheme operasında müzik dünyasına adım atan genç yeteneklerden Çağ Erçağ viyolonsolde solist olarak katılacak.
Ruşen Güneş ve Çağ Erçağ, İZDSO sanatçıları eşliğinde İzmirli besteci Ahmet Adnan Saygun'un Viyola Konçertosunu ve Strauss'un "Don Kişot" adlı eserlerini seslendirecek.

İki konser de İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde saat 20.00'de başlayacak.

-"Carmen" yeniden sahnede-
İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), 2001-2002 oyun sezonundan bu yana sahnelediği Bizet'nin "Carmen" operasını, bu hafta iki kez izleyiciyle buluşturacak.
İZDOB'nu, Elhamra Sahnesinde bu akşam ve 7 Nisan Cumartesi günü sahneleyeceği "Carmen" operasının rejisörlüğünü Tamer Levent üstleniyor.

Reklam
Reklam

Konuk İspanyol şef Tulio Gagliardi Varas yönetiminde sunulan Carmen'in sahne tasarımcılığını Adnan Öngün, kostüm tasarımcılığını Serdar Başbuğ, koro şefliğini Hans Joachim Gallus, koreografiyi Neslihan Öztürk, ışık tasarımcılığını da Müfit Özbek üstleniyor.

Solo rollerde ise İzmirli sanatseverler, konuk Rus mezzosoprano Anna Chubuchenko, Aydın Uştuk, Nurgün Baburhan, Cengiz Sayın, Alparslan Mater, Hans Joachim Gallus, Özlem Çabuk, Sevinç Sayın, Murat Duyan ve Oğuz Çimen'i izleyecekler.

Fransız besteci Georges Bizet'nin 4 perdelik Carmen operası, dünyada ilk kez 3 Mart 1875'de Paris'te, Türkiye'de de ilk kez 5 Nisan 1950'de Ankara'da sahnelenmişti.
Carmen'de İspanya'nın Sevilla kentinde bir sigara fabrikasında çalışan, güzelliğiyle herkesi büyüleyen, kendine aşık ettiği erkeklerden kolaylıkla sıkılan Carmen ile, aşık olduğu kadın için tüm kurallarını yıkan asker Don Jose'nin öyküsü anlatılıyor.

-"Fername" ve "Atinalı Timon" İzmir'de-
Oyuncu, yazar Ferhan Şensoy, iki perdelik tek kişilik oyunu "Fername" ile İzmir'e konuk oluyor. "Fername", 9 Nisan Pazartesi ve 10 Nisan Salı akşamları saat 20.30'da
Sabancı Kültür Merkezi'nde izleyiciyle buluşacak. Şensoy, iki perdelik oyunda, sanat yaşamı geçmişini ve düzenden yana şikayetlerini bir yüzü şen, öteki yüzü ise kederli bir üslupla anlatıyor.

Reklam
Reklam

İzmirli tiyatroseverler, bu hafta ayrıca usta oyuncu Haluk Bilginer'i Sheakspeare'in "Atinalı Timon"unda izleme olanağını bulacaklar. Orhan Burian'ın yönettiği oyunu Kemal Aydoğan yönetiyor. Oyunda müzik Tolga Çebi'ye, sahne tasarımı Bengi Günay ve Gamze Kuş'a ait.

"Atinalı Timon"da Bilginer'in yanı sıra, Tülay Bursa, Mahmut Gökgöz, Turan Özdemir, Cüneyt Uzunlar, Gürkan Uygun, Sermiyan Midyat, Barış Yıldız, Öner Erkan,
Toğan Şerif Önay, Barış Aksavaş, Ayça Aykut, Evrim Alasya, Fulya Ceylan rol alıyorlar.

Oyun, yarın, 7 Nisan Cumartesi ve 8 Nisan Pazar akşamları, saat 20.30'da Sabancı Kültür Merkezi'nde izlenebilecek.

-Sergiler, etkinlikler-
Perihan Duran'ın baskı resimlerinden oluşan sergi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde gezilebilecek. Ege Üniversitesi Akademisyenler Orkestrası, 10 Nisan Salı akşamı Ege Üniversitesi Kampus Kültür Merkezinde konser verecek. Etkinlik saat 20.00'de başlayacak.
Asker ressam Nejat Çelik'in, Emniyet Teşkilatının 162. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında şehit polis aileleri yararına açtığı sergi, hafta boyunca İş Sanat Galerisi'nde gezilebilecek.

Reklam
Reklam

Ege Üniversitesi 50. Yıl Köşkü'nde bu akşam "Diyarbakır'da Asur Yerleşimi: Kavuşan Höyük" konulu konferans düzenleniyor. Konferansa Prof. Dr. Gülriz Kozbe
konuşmacı olarak katılacak.Heykeltıraş İlhan Koman'ın eserleri, Güzelyalı Kültür Merkezi'nde İzmirli sanatseverlerle buluşmayı sürdürüyor.
Batı sanat çevrelerinde de kendine önemli bir yer edinen ve 1986 yılında vefat eden, soyut yapıtlarındaki özgün yorumlarıyla tanınan büyük yontu ustası İlhan Koman'ın eserlerinden oluşan sergi, 20 Nisana kadar açık kalacak. Koman, önemli modern sanat müzelerinde sergilenen eserlerinin yanı sıra Anıtkabir'in doğu kanadındaki kabartmalarıyla da tanınıyor.

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfına ait Selçuk Yaşar Resim Müzesi ve Sanat Galerisi, merhum ressam Abidin Elderoğlu'nun eserlerine ev sahipliği yapıyor.Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda sergiler açan, resim sanatı üzerine makaleleri bulunan Elderoğlu'nun özel ve resmi koleksiyonlarda yer alan eserlerinden oluşan sergi, 7 Nisan Cumartesi günü sona erecek.Ressam Şenol Tilki'nin Ege Üniversitesi Kampüs Kültür Merkezi'nde "Gerginlik Anları" adını verdiği sergisi de 20 Nisan'a kadar gezilebilecek. Tilki, sergide yer alan resimlerinde gergedan ve fil olarak sembolize ettiği şiddet konusunu irdeliyor.

Reklam
Reklam