İzmir Agorası'nın Duvarlarını Dünya Konuşacak

Dünyanın en zengin Yunanca duvar yazı (grafito) koleksiyonu, tarihi İzmir Agorası’nda bulundu. Helenistik ve Roma...

Dünyanın en zengin Yunanca duvar yazı (grafito) koleksiyonu, tarihi İzmir Agorası’nda bulundu. Helenistik ve Roma dönemlerindeki günlük yaşama ait kesitlerin yer aldığı grafitoları inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Agora-Kadifekale-Kemeraltı aksındaki tarihi zenginliğin ortaya çıkmasıyla, tarih turizmi konusunda yakın coğrafyanın en iddialı kentlerinden biri olmayı hedefliyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi İzmir Agorası’nda sürdürdüğü kamulaştırma çalışmalarıyla boşalan araziden çıkan tarihi buluntular şaşırtmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, Agora ve çevresini “Arkeoloji ve Tarih Parkı” olarak düzenlemeye hazırlanırken, bölgede Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından devam ettirilen çalışmalardan elde edilen arkeolojik bulgular, sadece İzmir için değil, yakın coğrafya için de büyük önem taşıyor. Bölgedeki kazı çalışmalarında, son olarak tarihi Roma Hamamı, Mozaikli Yapı ve Kent Meclisi’nin yanı sıra, kent merkezinden agoraya girişi sağlayan Bazilika Kuzeybatı Kapı ile limandan agoraya girişi sağlayan Faustina Caddesi ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmalarına ilave olarak Mozaikli Yapı’da mozaik döşemenin konservasyonu ile Bazilika’da bulunan grafitoların (duvar yazıları) restorasyon çalışmaları sürdürülüyor. Bazilika’daki restorasyon çalışmaları sırasında yeni duvar yazıları ortaya çıkarıldı. Helenistik ve Roma dönemlerinde İzmir’in günlük yaşantısına ilişkin önemli ipuçları veren grafitoların, M.S. 2. yüzyıl ile 4. yüzyıl arasında yapıldıkları öngörülüyor. Uzmanlar, Agora’da bulunan grafitoların, dünyanın en zengin Yunanca duvar yazı koleksiyonunu oluşturduğunu ifade ediyor. Duvarlar üzerinde, günlük yaşamın her alanını konu eden, sadece boya ile yapılmış yazı ve resimlerin dışında, aynı zamanda sıva üzerine kazınmış onlarca yazı ve resim bulunuyor.

Reklam
Reklam

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, tarihi Agora kentini ziyaret ederek kazı çalışmaları sırasında bulunan son grafitolar (duvar yazıları) hakkında bilgi aldı. Başkan Kocaoğlu’na, Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy ve grafitoları çalışan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Dilleri Bölümü Başkanı Doç.Dr. Cumhur Tanrıver eşlik etti. Bulunan grafitoların zenginliğinin, İzmir açısından çok önemli bir kazanım olacağını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı, “Agora-Kadifekale-Kemeraltı aksındaki tarihi zenginliğin ortaya çıkmasıyla, tarih turizmi konusunda bölgemizin en iddialı kentlerinden biri olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Grafitoların yanı sıra çalışmaları süren “Kent Meclisi”, “Mozaikli Yapı”, “Faustina Kapısı” ve Büyükşehir Belediyesi tarafından “Agora Müze Evi” olarak restore edilen yapıyı da ziyaret eden Başkan Kocaoğlu, “Agora Ören Yeri Koruma Duvarı”nın projesinin onaylandığını ve kısa sürede ihalesinin yapılacağını da müjdeledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz