İzmir artık 'Olimpiyat Şehri'

ANKARA (İHA) - İzmir'de başlayacak olan ve Olimpiyat oyunlarından sonra dünyadaki en etkin ikinci sportif aktivite olarak değerlendirilen Dünya Üniversitelerarası Spor Oyunları için hazırlanan yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Olimpiyat, 11 Ağustos 23 Ağustos tarihinde başlayacak.

TBMM Genel Kurulu'nda Üniversitelerarası Spor Oyunları ile ilgili yasa tasarısı ele alındı ve yasalaştırıldı. Görüşmelerde CHP milletvekilleri, yasayla oluşturulan İzmir Üniversiade Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Genel Koordinatörlüğü'ne, son seçimlerde AK Parti'den İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Taha Aksoy'un getirilmesine tepki gösterdiler. Bu ismin uluslararası kimliği olmadığını ve siyasi kimliğiyle bu göreve getirildiğini belirten CHP'li Yılmaz Kaya, "Siyasi kimliğiyle öne çıkmış, bir partiden aday olmuş, İzmir halkı tarafından belediye başkanlığına onay verilmemiş bir kişi genel koordinatör olarak seçilmiş. Bu yasayla da bunun altyapısı hazırlanmak isteniyor" dedi.

Reklam
Reklam

Bu arada Genel Kurul'da CHP milletvekilleri tarafından hazırlanan, genel koordinatörün uluslararası organizasyon deneyimi olan, üst düzey kamu görevlisi niteliğine sahip, yabancı dil bilen kişiler arasından seçilmesine ilişkin önerge de reddedildi.

Yeni yasaya göre, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in başkanlığında İzmir Universiade (Üniversite) Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu oluşturulacak. Organizasyon Komitesi ve İcra Kurulunun da oluşturulması düzenlenen yasada, İcra Kurulunda görevlendirilecek geçici personelin her türlü ödemesinin bağlı olduğu kurumca yapılması düzenleniyor. Bu yasa kapsamında yerine getirecekleri görevler nedeniyle bu geçici personele ayrıca aylık 193 milyon lirayı geçmemek üzere İcra Kurulunca belirlenecek miktarda aylık ek ödeme yapılacak.

Düzenleme Kurulunun gelirleri; konsolide bütçeden ayrılacak ödenek, İzmir Büyükşehir Belediyesinin onaylanan bütçesinden yüzde 1 oranında aktarılacak pay, oyunların düzenlenmesi ile ilgili her türlü naklen yayın, reklam ve sponsorluk gelirleri ve alınacak bağış ve yardımlardan oluşacak. Yasaya göre, bütün kamu kurum ve kuruluşları oyunların hazırlık ve düzenlenmesiyle ilgili komitenin taleplerini öncelikle karşılamakla yükümlü olacak.

Reklam
Reklam

Düzenleme kurulu, tasfiye işlemlerini oyunların kapanış törenlerinden sonra en geç 6 ay içinde tamamlayacak. Ödenek ve gelirlerden artan meblağ tasfiye sonrasında İzmir İl Gençlik ve Spor Müdürlüğüne gelir kaydedilecek. CHP'ilerin artan meblağın İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gelir kaydedilmesine ilişkin önergeleri kabul edilmedi.

Bu yasa kapsamında yapılacak her türlü alım, satım ve ihale işleri, 2886 sayılı Devlet İhale Yasası ile Sayıştay denetimine tabi olmayacak. Ayrıca İzmir Oyunları için yapılacak her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımlar ile sponsorluk harcamalarının tamamı, Kurumlar Vergisi Yasası'nda yapılacak değişiklikle, kurum kazancının saptanmasında hasılattan gider olarak indirilecek. Yine benzeri şekilde Gelir Vergisi Yasası, Damga Vergisi Yasası, KDV Yasası uyarınca da muafiyetler olacak.