İzmir Büyükşehir arıtma çamurlarını kurutup tarımda kullanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nde çamur çürütme ve kurutma...

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nde çamur çürütme ve kurutma tesisi yapılması için 17 Ağustos 2011 Çarşamba günü nihai teknik teklif ihalesine çıkıyor. İncelemelerin ardından, şartnameye uyan firmalardan mali teklif alınacak. İhale sürecinin, eylül ayında tamamlanması hedefleniyor.
Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamuru 6 kat azaltacak ve yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında toprak iyileştirici olarak kullanılır hale getirecek dev tesis için son aşamaya geldi. Yaklaşık 30 bin metrekare alanda kurulacak tesisin kurutma ünitesinin bir, çürütme ünitesinin iki yılda tamamlanması planlandı. Projenin hayata geçirilmesiyle halen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek ve buralar rehabilite edilecek.
Çamurda kokuya sebep olan organik bileşikler, çürütme işleminden sonra "biyogaz" olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku olmayacak. Ayrıca tesis içinde kurutma yaparken kokuyu önlemek için ikili kimyasal ve biyolojik koku kontrol sistemi kurulacak. Çamur çürütme ve kurutma tesisinde, Çiğli'nin yanısıra Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa, Güneybatı, Urla, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Torbalı, Havza ve Bayındır ile yapımı devam eden Doğanbey-Payamlı ve Özdere-Gümüldür atık su arıtma tesislerinde oluşan çamurlar da bertaraf edilecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz