'İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark Paralarını Faizde Tutuyor'

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, belediyenin 2006 yılında...

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, belediyenin 2006 yılında yaptığı stratejik planda, 2009 sonuna kadar yapmayı öngördüğü dokuz otoparktan sadece iki tanesini yaptığını söyledi. İzmir'de trafik sıkışıklığının her geçen gün artan bir problem olarak devam ettiğini vurgulayarak, "Gelecekte de artarak devam edeceğinin görülmesi, İzmirlileri endişelendiriyor. Hemşehrilerimiz, bu endişelerinde hiç haksız değil. Şehrin trafik sorununun çözülmesi için gerekli olanlar yeni ulaşım arterlerinin açılması, var olan cadde ve sokakların araçlar ve yayalar tarafından sağlıklı kullanılabilmesi için bakım ve onarımlarının hızla yapılması, toplu ulaşım imkânlarının arttırılması, toplu ulaşım araçlarının kullanımını teşvik edici ve özendirici tedbirler alınması, deniz taşımacılığının geliştirilmesidir." dedi.

Reklam
Reklam

Otopark yapımının Büyükşehir Belediyesi'nin temel görevlerinden olduğunu belirten Grup Başkan Vekili Çakar, "Kendi yatırım programını bile yerine getirmekten aciz bir idarenin, İzmir'in sorunlarını çözmekten ne kadar uzak olduğu açıkça görülmektedir. Bu amaçla hem yatırım bütçesinden pay ayırmak hem de inşaat yapan vatandaşlarımızdan otopark bedeli olarak aldığı paraları da bu amaçla kullanmak zorundadır." şeklinde konuştu. Otopark için ayrılan bütçelerin kullanılmadığını savunan Kenan Çakar, "Yıllardır toplanan paralar, otopark yapmak yerine bankada faizde tutulmaktadır. İzmirli hemşehrilerimizden 2004 ile 2012 yılları arasında otopark bedeli olarak alınan para, 70 milyon lirayı bulmaktadır. Bunun bankada tutulması sonucu oluşan faiz miktarı 14 milyon lira kadardır. Otopark yapımı için harcanan miktar ise yaklaşık 13,5 milyon liradır. Hesapta halen 56 milyon lira âtıl bekletilmektedir." dedi.

Konak ilçesi Alsancak semtinde yapımına başlanan akıllı otoparkın kapasitesinin 270 araba olduğunu söyleyen Çakar, şunları kaydetti: "Sanki İzmir'in otopark sorunu çözülüyor havası estirilen bu otoparkın, yapıldığı bölgenin sorununu bile çözmekten çok uzak olduğu bellidir. İzmir'de 11 metropol ilçede 2004-2012 yılları arasında trafiğe çıkan araç sayısı 700 bin civarındadır. Aynı dönemde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan otoparkların toplam kapasitesi ise Hatay Katlı Otoparkı da bittiğinde bin 356 olacaktır. Bu durumda İzmir'de trafiğe çıkan her 517 araca karşılık bir otopark yapılabilmiştir. Yine o yıllar arasında belediyenin otopark hesabına Konak'tan 20 milyon 500 bin, Buca'dan 14 milyon 300 bin, Karşıyaka'dan 10 milyon, Karabağlar'dan 7 milyon lira yatırılmıştır. Bu ilçelerden toplanan paralara karşılık Karabağlar ve Buca'ya bir otopark bile yapılmamıştır. Karşıyaka'da ise sadece rahmetli Ahmet Piriştina zamanında yapılan Bahriye Üçok Bulvarı Yer Altı Otoparkı açılmıştır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: