İzmir Büyükşehir Belediyesi Yaklaşık 5 Bin Hektar Dönüşüm Alanı Belirledi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehir dönüşümüne ilişkin çalışmalarını farklı bölgelerde sürdürüyor. Uygulamaları şehir geneline yaymayı hedefleyen...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehir dönüşümüne ilişkin çalışmalarını farklı bölgelerde sürdürüyor. Uygulamaları şehir geneline yaymayı hedefleyen belediye, 1/25 bin ölçekli planla toplam 4 bin 700 hektarlık sağlıklılaştırma ve yenileme program alanı belirledi.

Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir genelinde yaptığı dönüşüm çalışmaları şunlar:

Kadifekale: Heyelan bölgesinde bin 966 tane sağlıksız konutun sakinleri, Uzundere'deki toplu konutlara taşındı. Yıkım için sadece iki bina kaldı. Alanın 184 bin metrekarelik bölümü şimdiden ağaçlandırıldı. Kadifekale heyelan bölgesinde kamulaştırma konusunda uzlaşmaya varılan binalardan 2010 Haziran ayından bu yana yıkılanların bin 966'ya ulaştı. Kadifekale'nin rekreasyon alanı olarak düzenlenmesi ve bölgede yeşil doku oluşturulması için çalışmalar devam ediyor. Şu ana kadar alanın 184 bin metrekarelik bölümü ağaçlandırıldı.

Reklam
Reklam

Gürçeşme: Heyelan bölgesindeki 120 binadan 117'si yıkıldı. 1,5 hektarlık bölgede, yıkımlardan sonra yeşillendirilecek. Projenin toplam maliyetinin 20 milyon lirayı aşması öngörülüyor.

Yeşildere: Buradaki sağlıksız 153 yapının 95'i yıkıldı. Vatandaşların bir kısmı, noter huzurunda çekilen kurayla Uzundere'deki yeni konutlarına kavuştu. C-6 blokta yer alan 56 daire için 49 vatandaş kuraya katıldı, 12 vatandaş ise kendi seçtikleri farklı daireler için ayrı sözleşme yapmayı tercih etti.

Uzundere: Şehir dönüşümü bölgesinde mülkiyet durumu, bina ve ölçüm tespitleriyle hak sahiplerinin belirlenmesi tamamlandı. Değer tespiti, plan proje ve yeni yapıları üç boyutlu görüntüleme çalışmaları sürüyor. Halkı bilgilendirme toplantıları yapıldı. Şimdi de 3962/1 Sokak'ta iletişim merkezi açılıyor. Belediyenin 32 hektarlık alanda 497 yapı, bin 293 bağımsız bölümü kapsayan ve 3 bin adet yeni konut yapılması hedeflenen Uzundere Projesi, 9 Eylül 2012 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ballıkuyu: 4 bin 354 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu projesiyle bölgede 5 bin adet konut üretimi ve yerinde dönüşüm hedefleniyor. Proje alanının durum tespiti, veri tabanı ve hak sahipliğine esas belge toplanması için ihale süreci başlatıldı.

Reklam
Reklam

Aktepe-Emrez: 122 hektarlık alanda dönüşüm projesi için hazırlıklar tamamlandı. Durum tespiti, veri tabanı ve hak sahipliğine esas belge toplanması için ihale süreci başlatıldı. 6 bin adet konut üretimi planlanan bölgede, halkı bilgilendirmek için Kentli Merkezi açılıyor.

Bayraklı: Çanakkale-İzmir Otoyolu ile Altınyol arasında Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin yer aldığı 60 hektarlık dönüşüm alanı ve çevresinde ulaşım ve jeolojik etüt çalışmaları tamamlandı. Dönüşüm projesi için ihale yapılarak hazırlıklara başlandı. Bu çalışmalar, Haziran 2013'te tamamlanacak. Vatandaşlarla anket yapıldı ve doğrudan bilgilendirmek amacıyla iletişim ve tanıtım merkezi açıldı. Veri toplanması, kıymet takdir raporlarının hazırlanması ve hak sahiplerinin tespit edilmesi işlemleri tamamlandı.

Cennetçeşme: 48 hektarlık bölgede jeolojik ve jeoteknik etütler tamamlandı. Zemin ve zemin üstü envanteri çıkarıldı. Öneri imar planı ve mimari projeler bitirildi. Projeye altlık oluşturmak ve vatandaş taleplerini değerlendirmek amacıyla anketler yapıldı. Kentli Merkezi açılarak sosyal dönüşüm faaliyetlerine başlandı. Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alana dahil edilen bu bölgedeki dönüşüm çalışmalarının yine Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması yönünde görüşmeler sürüyor.

Reklam
Reklam

Örnekköy: 18 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin ön fizibilite raporu hazırlandı. Jeolojik etüdü onay aşamasında. Zemin üstü envanteri için yapıların ölçüm ve tespitlerine başlandı. Yaklaşık 540 yapının yerinde ölçümü tamamlanarak tutanak altına alındı. İlgili kurumlardan edinilen veriler ve yapılan tespitlere ilişkin veritabanı hazırlanması amacıyla çalışmalara başlandı.

İlçe belediyelerince yürütülen projeler ise şöyle:

Büyükşehir Belediyesi'nce Bayındır Necati Uza-Hatay-Yenice (13 hektar) ile Torbalı Çaybaşı (5,7 hektar) şehir dönüşümü projelerinde uygulama yetkisi, Bakanlar kurulu onayından sonra ilgili ilçe belediyelerinin talebiyle kendilerine devredildi. Söz konusu projelerde çalışmalar devam ediyor.

Bu arada Konak ilçesinde arazi tespit çalışmaları tamamlanan 7 hektar büyüklüğündeki Ege Mahallesi'nin, Menemen ilçesinde de 8 hektarlık alan ve 515 yapıyı kapsayan Ahıhıdır Mahallesi'nin dönüşüm ve gelişim projeleri için Bakanlar Kurulu'ndan onay bekleniyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz