İzmir’deki patlamanın nedeni ortaya çıktı! Contadaki kaçak 5 cana mal olmuş

İzmir’de 5 kişinin öldüğü patlamaya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu, savcılık dosyasına girdi. Raporda, patlamanın nedeninin gaz kaçağından kaynaklandığı ifade edildi. Bilirkişi raporunda, “Bahse konu mahalde bulunan sanayi tipi LPG tüpte, dedantör ile tüp arasındaki plastik contada gaz kaçağı olduğu tespit edilmiştir.” ifadesi yer aldı. Patlamanın yaşandığı iş yerinde, gaz kaçağı uyarı cihazı bulunmadığı tespiti de rapordaki ayrıntılar arasında bulunuyor.

İzmir’in Torbalı ilçesindeki bir lokantada 5 kişinin öldüğü, 63 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin hazırlanan ilk bilirkişi raporunda, lokantadaki LPG tüpünde dedantörle tüp arasındaki plastik contada gaz kaçağı tespit edildiği belirtildi.

ANİ BASINÇ YIKIMA NEDEN OLDU

Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 30 Haziran’daki patlamayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında olaya ilişkin bilirkişilerden oluşan heyetin hazırladığı rapor, savcılık dosyasına girdi.

Elektrik mühendisi ve iş güvenliği uzmanı, yüksek makine mühendisi, yangın uzmanı ve kimya mühendisi tarafından hazırlanan bilirkişi heyet raporunda, her bilirkişinin uzmanlık alanları ayrı ayrı aktarıldı.

Reklam
Reklam

Raporda heyet tarafından yapılan ilk incelemeler sonucunda, LPG gazında sızıntı meydana geldiği, biriken gazın patladığı, patlama sonucu oluşan alev topunun diğer bölümlere yayıldığı ve ani basınç etkisiyle yıkıma sebep olduğu ifade edildi.

GAZ KAÇAĞI UYARI CİHAZI YOK

İş yerinin, sanayi tesisleri içinde LPG kullanıldığında tüpler bina içine depolanacak ise tesisten özel bölümle ayrılmış depolama kurallarına uygun, havalandırması sağlanan özel bir bölüme konulur kuralına uymadığının belirtildiği raporda, şu ifadelere yer verildi:

“İş yerinde LPG kullanılan sanayi tipi büyük mutfaklarda gaz kaçağını tespit eden ve sesli olarak uyaran gaz uyarı cihazının bulunmadığı belirlendi.

‘İş yeri veya topluma açık her türlü binada zemin seviyesinin altında kalan bodrum katlarında LPG tüpleri bulundurulamaz’ maddesine iş yeri işletmecisinin uymak zorunda olduğu ancak iş yerinin bu kurala uymadığı görüldü.”

“TÜPÜ TEDBİRSİZ VE HIZLI BİR ŞEKİLDE TAKTI”

Raporda, olaydan bir gün önce tüpü değiştiren şüpheli M.K.’nin tüpü dikkatsiz, tedbirsiz ve hızlı bir şekilde taktığı bildirilerek, şunlar kaydedildi:

Reklam
Reklam

“Ayrıca tüp takabilme eğitimi aldığına dair belgesi bulunmamaktadır. Yine LPG tüp üzerinde 2 makine mühendisinin yapmış olduğu test ve incelemede tüpün vanası açıldığında, köpüklerin baloncuklar halinde uçuştuğu ve gaz kaçağı olduğu görüldü.

Gaz dedektörü yaklaştırıldığında gaz kaçağının olduğu cihaz tarafından sesli olarak uyarılarak tespit edildi.

Bahse konu mahalde bulunan sanayi tipi LPG tüpte, dedantör ile tüp arasındaki plastik contada gaz kaçağı olduğu tespit edilmiştir.

Bu nedenlerle M.K.’nin olayın meydana gelmesinde doğrudan etkili olduğu anlaşılmaktadır.”

“BİRİKEN LPG YERE ÇÖKTÜ”

Biriken LPG'nin havadan ağır olması sebebiyle yere çöktüğünün anlatıldığı raporda, “Buzdolabının elektrik aksamından kıvılcım alması sonucu yangının çıkmış olabileceği değerlendirilmektedir.” denildi.

Bilirkişi heyetinin iş yerinin havasız bırakıldığı, havalandırmanın bulunmadığı, elektrik aksamının LPG gazı kullanılan yer için uygun olmadığını ifade ettiği raporda, patlamanın buna bağlı olarak gerçekleştiği, bu sebeple iş yeri sahibi G.K.’nin yapması gereken özen yükümlülüğünü yerine getirmediğinden olayda doğrudan etkili olduğunun anlaşıldığı değerlendirmesine yer verildi.

Reklam
Reklam

NE OLMUŞTU?

Torbalı’daki Barış Manço Caddesi’nde bulunan lokantada 30 Haziran günü yaşanan patlamada 5 kişi yaşamını yitirmiş, 63 kişi yaralanmıştı.

Soruşturma kapsamında iş yeri sahibi G.K. ile patlamadan bir gün önce tüpü değiştirdiği belirlenen M.K. tutuklanmıştı.

(AA)
Bu içerik Devrim Karadağ tarafından yayına alınmıştır

Anahtar Kelimeler: