İzmir Engelsizizmir Kongresi'ne Hazır

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentteki özel veya kamuya ait mekanların engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesini sağlamak...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentteki özel veya kamuya ait mekanların engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesini sağlamak amacıyla başlatılan 'Engellere Karşı Kırmızı Bayrak' uygulamasının tanıtım toplantısı Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirildi.

İzmir Büyükşehlir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun başkanlığında başlayan tanıtım toplantısına CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven'in yanısıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, CHP İzmir İl Başkanlığı yöneticileri, kent konseyi temsilcileri ile çok sayıda engelli vatandaş da hazır bulundu.

Reklam
Reklam

İBB Engelsiz İzmir Projesi Onursal Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Engelsizizmir Projesi'nin adım adım hayata geçirildiğini belirterek, Kırmızı Bayrak uygulamasının da bunun bir adımı olduğunu söyledi.

30 Ekim-3 Kasım ayında İzmir'de gerçekleştirilecek olan uluslararası katılımlı Uluslararası Engelsizizmir 2013 Kongre'sinin çalışmalarının sona ermek üzere olduğunu belirterek, "Gerçekleştireceğimiz kongrenin Türkiye'de ilk kez olduğunu, çok büyük bir katılım beklediğimizi ve dünya platformunu İzmir'e taşıyarak konunun uzmanlarıyla engellilerin engellerinin nasıl kaldırılacağını konuşup, o bilgileri sonuç bildirgesinde yayınlayıp dünya engellilerine de bir katkıda bulunacağız" dedi.

BİLİNÇ, İNANÇ, İRADE BİZDE VE İZMİRLİLERDE VAR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kendilerinde ve İzmirlilerde irade, inanç ve bilincin olduğuna dikkat çekerek, "Bir kentin engelliler açısından engelsiz hale getirilmesi yani altyapı çalışmalarının sürdürülmesi önce bu bilince ulaşmaktan başlıyor. Belediye bürokrasisinden vatandaşlara, müteahhitlere, proje yapan birimlerimize ve devlet birimlerine varıncaya kadar bunun farkına varmak o bilince ulaşmaktan geçiyor. İzmirliler başta olmak üzere ve onun belediyelerimiz yaptıkları tüm çalışmalarda engelleri aşmak için, engelli vatandaşlarımızın yaşayabileceği, kullanabileceği, tek başlarına gezebilecekleri bir konuma gelmek için uğraşıyoruz. Ama bu iş kolay değil. Bir irade gerekiyor, bir inanç gerekiyor ve bir bilinç gerekiyor. Bu üçünü hep birlikte gerçekleştirmek zorundayız. İzmirlilerde bu bilinç var, bizde de var. Biz başaracağımıza inanıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir'de otobüs, vapur ve metrodan binalara kadar her kamu ve özel mekanın engellilerin rahat kullanabileceği bir duruma dönüştürülmesi için atılan her adımın büyük önem taşıdığını, tüm çalışmalara karşın henüz yolun başında olduklarını söyledi.

DAHA İŞİN A'SINDAYIZ

Kritik saatlerde devreye giren 50-100 otobüs dışında tüm otobüslerin engellilerin kullanımına uygun hale getirildiğini kaydeden Başkan Kocaoğlu, şu bilgileri verdi:

"İzmir uzunca bir süredir 2010-2011 yılından bu yana birçok çalışmalar yapıyor. otobüslerden yeni aldığı vapurlara, metropa ve vireless sistemine, yaptığı binalara, kültür merkezlerine varıncaya kadar engelli vatandaşların kullanabileceği tasarımları gerçekleştiriyor. Ama şunu açık yüreklilikle söylemek gerekiyor ki, daha biz bu işin A'sındayız. Birçok sorunumuz var. Belediyemiz bu bilinci yaygınlaştırmak için bir sürü etkinlik yapıyor. Şu anda engellilere taşıyamayacak otobüsümüz hemen hemen kalmadı gibi birşey. Tüm otüobüslerimiz engellileri taşıyacak durumda. Kritik saatlerde devreye giren çok az sayıda 50-100 otobüsümüz kaldı. Yolların, rampaların düzenlenmesi belediyenin yeni yaptığı çalışmalarda ön planda tutuluyor. Ama daha çok eksiğimiz var."

Reklam
Reklam

KENTSEL DÖNÜŞÜM DE ENGELLİLERE YÖNELİK OLMALI

İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm kapsamında yapılan binaların da engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi gerektiğini de vurguladı ve şunları söyledi:

"Bu, kırmızı bayrak konusu bildiğiniz gibi İzmir kentsel dönüşüme en yatkın ve kentsel dönüşümü geleceğin kentsel dönüşümünü, yeni bir kenti tüm sosyal donatı alanlarıyla ve tüm engellilere kapsayarak gerçekleştirmek istiyor. ilk hedefte 35 bin konutu kent dönüşümüne tabi tutmak istiyoruz. Mutlaka bu bizim yaptığımız kent dönşüümü projeleri kırmızı bayrağı üç yıldızlı olarak alacaklar. Ama bizim dışımızda inşaat sektörünün yaptığı resmi binalar var, ticarethaneler, otoller var vs vs. Bu kırmızı bayrak bir motivasyon getirecek. Ve her bina yapan insan kırmızı bayrak kurallarını uygulayarak bir farklılık yaratacak. Dolayısıyla bina yapımının ve bina kullanımının çıtasını yükselteceğiz. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum."

FARKINDALIK EĞİTİMLERİ HIZLA SÜRÜYOR

Engelsizizmir Projesi Koordinatörü Levent Köstem de 18 ay önce başlayan proje kapsamında bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Reklam
Reklam

Köstem, "Yaklaşık 18 ay önce İzmir'de Engelsizizmir Kongresi yapılması için çalışmalara başladık. Okullarda ve ilçelerde farkındalık eğitim çalışmaları yaptık. Tamamen gönüllülerden ve engelli ailelerden oluşan komite ilçe ilçe okul okul gezerek farkındalık çalışmalarını arttırdılar. Oda, bürokratlarla Engelsiz İzmir Stratejik Arama Konferansı gerçekleştirdik. Engelsizturizm konulu ara konferans yaptık. Engellilerin üretime ve sosyal yaşama katılması konusunda çalışmalar yaptık" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz