İZMİR (İHA) - İzmir Emniyet Müdürü Halil Tataş, İhlas Haber Ajansı (İHA) İzmir Bölge Müdürlüğü ve Türkiye Gazetesi İzmir Bölge Temsilciliği'ni ziyaret etti. Halil Tataş, şehir bazında bakıldığında İzmir'in bir huzur kenti olduğunu söyledi.
İzmir Emniyet Müdürü Halil Tataş ilk ziyaretini Türkiye Gazetesi İzmir Temsilcisi Yusuf Ziya Yalçın'a yaptı. Yalçın'ı makamında ziyaret eden Tataş, daha sonra da İHA Bölge Müdürü Necati Bahçeci'yi ziyaret etti. İzmir Emniyet Müdürü Tataş, göreve başladığı günden bu tarafa İzmir halkına huzur ve güven ortamını nasıl sağlayabileceğinin mücadelesini verdiğini söyledi.
Ülkenin içerisinde bulunduğu, herkesin kısmen de etkilendiği bir ortamda bir takım sıkıntıların yaşandığını, bu durumda da güvenlik meselesinin ortaya daha ciddi çıkmaya başladığını vurgulayan Halil Tataş şöyle konuştu:
"Bunların neticesinde bakıyorsunuz hırsızlık, kapkaç, yankesicilik, sahtekarlık, adam kandırma, muslukçuluk oluyor. Dünyanın her yerinde bu olayları görmek mümkün. Yani en gelişmiş toplumlarda ABD'de, mesela New York'ta bazı saatlerde belirli semtlerde dolaşamazsınız. Ama her şeye rağmen İzmir Türkiye'de çok güvenli, fevkalade seviyeye gelmiş illerin arasında ilk 10'da yer alır. İzmir'de güneş var, hümanist yapıya sahip insanlar var. İzmir'de kanunlara saygılı olmayı bilen insanların sayısı çok fazla. Ama İzmir'de bunun yanında her yıl bir göç var. Bu göç, Balçova semtindeki nüfus kadar, 300-350 bin dolayındadır. Dolayısıyla bu ülke bu yükü taşımak mecburiyetindedir. Göç, yaşamın daha kolay olduğu yerlere gidiyor."
"EKONOMİK DENGENİN BOZULMAMASI LAZIM" İnsan yaşamındaki ekonomik grafiğinin dengeli olması gerektiğinin altını çizen Halil Tataş, "Bu dengenin çizgisinin aşağıya ya da yukarıya gitmesi asayişin bozulması anlamına gelir. Buna rağmen İzmir'de asayiş hizmetleri çok iyi seviyelerdedir. Ama, yapacağımız daha çok şey vardır. Bu ülke bizim ülkemiz. Bu bayrak bizim bayrağımız. Dolayısıyla da biz iyiyi yakalayacağız" şeklinde konuştu.
Herkesin üstüne düşeni yapması, iş gücü kaybının önlenmesi gerektiğini belirten Halil Tataş, bunda en önemli noktanın de eğitim olduğunu söyledi. Tataş, Emniyet Teşkilatı'nda bu konuda son zamanlarda ciddi çalışmalar yapıldığını vurguladı. İzmir Emniyet Müdürü Halil Tataş, "Eğitimin üst seviyede olması, çözümün ilacı olacaktır. Emniyet Teşkilatı, üzerine düşen görevi bugünlerde eğitim seviyesi itibariyle de yerine getirmektedir. Eğer bu ülkede 40 sene önce ilk tahsilli insanlarımızı polis yaparken, bugün yüksek tahsilli insanlarımızı polis yapıyorsak, bu teşkilatımızın bir başarısıdır, bir gelişmesidir. Umuyorum ki, önümüzdeki 10 yıl içerisinde sokağa çıkardığımız, teşkilatımızın en alt seviyesindeki insanlar bile yüksek tahsilli olacaktır. Türkiye bunu yakaladı. Bugün Polis Akademisi ile, Polis Meslek Yüksek Okulları ile, Güvenlik Akademileri ile fevkalade bir duruma geldi. Ama, daha noksanlarımız var, aksayan yanlarımız var. Çok hızlı bir şekilde iyiye gidiyoruz. Biz bu mesafeyi aşacağız, kapatacağız" dedi.
"CEZALARDA BİR TAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILMASI KAÇINILMAZ" Gençliğe sahip olunması, birlik, beraberlik, aile yapısı içinde güçlü tutulması gerektiğine de işaret eden Tataş, "Bugün Türkiye'yi yıkmak için çalışan bir takım sistemlerin içerisinde, gençliği yıkmak için yapılan çalışmalar da var. Eğer biz, gençliğimizi istediğimiz ölçülerde ve olması gerektiği gibi ayakta tutabilirsek, bizim karşımızda kimse çıkamaz" dedi.
Emniyet Müdürü Tataş, çalıntı mal konusunda vatandaşlara uyarılarda da bulunarak şöyle konuştu:
"Tabii cezalarla ilgili bir takım konular var. Değişikliklere ihtiyacı olduğunu kabul etmemek elde değil. Dünyanın hiçbir yerinde hırsızlık malı alan bir adamı affetmezler. Ama siz 500 milyon lira değerinde bir teybi 100 milyon liraya satın alırsanız, bunun karşılığında hiç bir ceza görmezseniz. 2. el mal alıp satmak yasal bir işlemdir. Ama bunu bir belgeye bağlanması lazım. O zaman 2. elin önemi doğrudan doğruya yasallaşmış olur. Bütün esnafımızın hassasiyet göstermesi lazım. Nereye gidiyor bu kadar çalınan mücevherat? Nereye gidiyor hırsızlık malı altın? Nereye gidiyor bu kadar telefon? İşte Türkiye'nin boşluğuna gidiyor. Nedir o boşluk, hırsızlık malı satın alan bir insanın mutlaka ve mutlaka cezalandırılması lazım. Veyahut da, hırsızlık yapan bir insanın bir daha hırsızlık yapmayacak ölçülerde bunun sıkıntısını yaşaması lazım. 'Polis yakalıyor, adliyede serbest kalıyor' deniyor. Yok böyle bir şey. Adliye teşkilatı yasaların emrettiğini uyguluyor. Yasa ne ise onu yapıyor. Bugün ölen hırsız İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından 8 defa yakalanmış, 8 kere adliyeye gönderilmiş. Ama maalesef kısa dönemlerde yatıp ve çıkmış."
"VATANDAŞIN KARAKOLU KENDİ EVİ GİBİ GÖRMESİ LAZIM" Karakollar meselesinin Türkiye'de zaman zaman gündeme geldiğini, polis merkezleri oluşturulması konusunun çok tartışıldığını ve denendiğini ifade eden İzmir Emniyet Müdürü Tataş, "Karakolları, 3-4 polis merkezini kaldıracaksınız, onun yerine bir tane yapacaksınız diyor, emirde. Biz bunu bir yerde uyguladık, ama başarılı olamadı. Dolayısıyla, İzmir olarak bu sisteme geçmedik. Ben şahsen bu konuda başarıyı daha az elde edeceğimizi düşünüyorum. Önemli olan sistemin çalıştırılmasıdır" dedi. İzmir Emniyet Müdürü Halil Tataş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Göreve başladığım günden bu yana yaklaşık bin 500 personeli karakollara verdim. Bu bin 500 personeli sokağa tümüyle çıkarmayı başardığımız zaman mesele tamamlanmıştır. Yani burada karakol sayısını azaltıp, motorize kuvvetleri çoğaltmanın elbette faydaları vardır. Almanya'nın Bremen kentinde 700 bin kişi yaşıyor 13 polis merkezi, İzmir'in Buca ilçesinde 450 bin kişi yaşıyor 3 polis karakolu var. Nasıl Buca'daki 3 polis karakolunu kapatıp tek merkez haline getireceğim ve başarılı olacağım? Bu bazı ahvallerde fayda değil zarar verir. Karakol, Türk Milleti'nin gönlünde nostaljik bir güvenlik evidir. Önemli olan karakolu kaldırmak değil, karakolu karakol gibi çalıştırmaktır. Vatandaşın karakolu korkmadan kendi evi gibi görmesi, polisi sevgi ve saygı ile kucaklayabilmesi önemlidir. Önemli olan buradaki imajı ön plana çıkarmaktır. Yıllar önceki 'Bekçi baba' anlayışının, o sevgi çemberinin karakollarda güncelleşmesi lazım."
Emniyet Teşkilatı olarak İzmir'de azimle ve şevk içinde çalıştıklarını da kaydeden Halil Tataş, "Kapkaç olayları konusunda motosikletli ekiplerimiz fevkalade güzel işler yapıyor. Ülke geneline bakılırsa, sayı ve oran olarak İzmir'de kapkaç olayı yoktur. Nüfusu ile suç sayısını oranlarsak, İzmir çok huzurlu ve güven içinde bir kenttir" dedi.