İzmir İnciraltı katliamı AİHM’e taşınıyor

İzmir 78’liler Derneği İnciraltı Yurtları’nda 5 öğrencinin silahla öldürülmesi ve birçok öğrencinin de yaralanmasıyla meydana gelen olayı AİHM'e taşıyor...

İzmir 78’liler Derneği, 12 Haziran 1980'de İzmir İnciraltı Yurtları’nda 5 öğrencinin silahla öldürülmesi ve birçok öğrencinin de yaralanmasıyla meydana gelen olayın faillerinin belirlenip yargı önüne çıkartılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açtı.

İzmir 78’liler Derneği adına açıklaması yapan Aziz Tonusluoğlu, İnciraltı’nda yaşananların insanlığa karşı işlenmiş suçlardan olduğunu ifade ederek amaçlarının, “Resmi tarihin kalın ve kara örtüsünü aralamak, kaldırmak, gerçekleri sergilemek, 31 yıl önce hesabı sorulmadan kapatılmış olan İnciraltı davasının unutulmamasını sağlamak” olduğunu söyledi. Tonusluoğlu şunları söyledi:

Reklam
Reklam

“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘yaşam hakkı’na ilişkin, ‘işkence, insanlık dışı ve kötü muameleye maruz bırakılmama hakkı’na ilişkin, ‘adil yargılanma hakkı’na ilişkin ve ‘etkili başvuru yollarına sahip olma hakkına ilişkin 4 maddesinin soruşturmaları yürüten makamlarca ihlal edildiği gerekçesiyle İzmir 78’liler Derneği katliamda yaşamlarını yitiren yakınları ve olayın mağdurları adına, 8 Şubat 2011 tarihi itibariyle Avukat Serkan Cengiz kanalıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduk.”

-DAVA SÜRECİ-

Aziz Tonusluoğlu, Avukat Ayşegül Altınbaş aracılığı ile AİHM’den önce 11 Haziran 2010’da İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını ancak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 7 gün içinde “soruşturmaya gerek olmadığı” kararı vermesi üzerine Altınbaş’ın karara itiraz ettiğini ancak Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararı onaylaması nedeniyle Avukat Sekan Cengiz kanalıyla AİHM’e başvurduklarını belirtti.

-“İNCİRALTI’NA KATLİAM ANITI DİKİLMELİ”-

Reklam
Reklam

Aziz Tonusluoğlu AİHM’e yaptıkları başvurunun yanı sıra 26 Mayıs 2010'da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne de İnciraltı’na yurtların yakınında bir yere bir katliam anıtı dikilmesi konusunda başvuruları olduğunu ancak henüz bu isteme cevap alamadıklarını söyledi.

İzmir 78’liler Derneği’ne aralarında DİSK, EMEP, Çağdaş Gazeteciler Derneği, ÖDP, TMMOB-İKK’nın da yer aldığı 30’a yakın sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti destek verdi.(ANKA)