İzmir Kemalpaşa'da Dördüncü Yüzyıla Ait Yerleşim Alanı Bulundu

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde yapılan kazı çalışmalarında dördüncü yüzyıla ait yerleşim alanları bulunurken, buluntuları yerinde görmek...

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde yapılan kazı çalışmalarında dördüncü yüzyıla ait yerleşim alanları bulunurken, buluntuları yerinde görmek ve kamuoyuyla paylaşmak için Kemalpaşa'ya gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, alanda Bizans dönemine ait bir kültür katmanına rastlandığını açıkladı.

Süslü, üçüncü derece sit alanı olan alanda bir aydır sürdürülen çalışmalar sonunda rastlanan buluntularla ilgili şu bilgileri verdi:

"550 metrekarelik alan içerisinde, bir villa kompleksi ve içerisinde 105 santimetre yüksekliğinde duvar boyutlarıyla beraber, 11 oda içerisinde 6 odada mozaik eserlere rastlanmış durumda. Bu altı odadan bir tanesi, 57 metrekarelik bir mozaik. Bu bölgede göremeyeceğiniz hayvan, fauna ve çok özel bitki motifleri yer almakta. Yine 57 metrekarelik oda içerisinde; pars, kaplan, keklik, tavşan ile birlikte çeşitli canlı türleri motifleri de işlenmiş. Mozaik renkleri tamamen doğal malzemelerle yapılmış. Bölgede çok zengin bir arkeolojik yapılaşma mevcut. Zaman içerisinde devam eden kazılarımızda bu derece zengin verilere rastlayacağımız aşikar."

Reklam
Reklam

Bölgedeki kazılarda yoğun arkeolojik emarelere rastlandığı için kurtarma kazısı kararı aldıklarını kaydeden Süslü, 1 Ekim itibariyle bölgede bilimsel kriterlere uygun yapılan kazı çalışmaları sonunda buluntuların ve mimari yapıların ortaya çıkarıldığını aktardı.

Süslü, kaçak kazılarla bulunan ve yurt dışına gönderilen eserlerin geri getirilmesiyle de uğraştıklarını vurgulayarak, vatandaşların gördükleri kaçak kazıları kendilerine bildirmelerini isteyerek, "Biz bulunan eserlerle ilgili olarak, bunları bulup getirenlere zaten fazlasıyla ödeme yapıyoruz. Bu eserlerin ortaya çıkması anında bizleri bilgilendirmeleri eserlere verilen zararı da önleyecektir" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz