İzmir Kordonboyu'ndaki Binaların Depreme Dayanıklılığı Ölçülecek

Birinci dereceden deprem kuşağında bulunan İzmir'in Kordonboyu’ndaki binalarda, 100’er metre aralıklarla yaklaşık bin 200 metre...

Birinci dereceden deprem kuşağında bulunan İzmir'in Kordonboyu’ndaki binalarda, 100’er metre aralıklarla yaklaşık bin 200 metre derinliğe kadar zemin ve depreme dayanıklılık araştırması yapılacak. Ege-Koop, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) ile işbirliği içinde yapılacak çalışma, Türkiye’de ilk olacak. Bir ay sürecek çalışmadan elde edilen veriler, Ege-Koop Proje Merkezi’nin ürettiği "Kordon Kent Yenileme" projesinde kullanılacak. DAUM Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, “Gelişen teknoloji ışığında bu çalışmalar artık her bölgede gerçekleştirilmeli.” derken Ege Koop Genel Başkanı da Hüseyin Aslan da, “Bu çalışma ışığında hazırlayacağımız Kordon projemizle nasıl bir kentsel dönüşüm vaat ettiğimizi herkes görmüş olacak.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Çalışma, Prof. Dr. Akçığ başkanlığındaki 10 kişilik ekiple Gündoğdu Meydanı’nda başlatıldı. Rüzgârın ve gün içindeki trafik yoğunluğunun etkisini en aza indirmek amacıyla saat 22.30'da başlanan çalışmayla jeofizik uygulamaları yürütülecek, Cumhuriyet Meydanı ile Alsancak Limanı arasını içeren Kordonboyu’ndaki bütün binalarda zemin ve depreme dayanıklılık araştırması yapılacak.

Türkiye’de son yıllarda oluşan depreme bağlı yapı hasarları ve zeminle yapı arasındaki ilişkilere dikkat çeken Akçığ, “Deprem dalgaları yer içinde yayılırken ne kadar çok değişirse yeryüzüne ulaştığında yıkıcı olma olasılığı artmaktadır. Eğer bir bölgede deprem olmadan önce deprem dalgalarının kaç metre derinlikten itibaren ve ne kadar etkileneceği saptanırsa, yapılar da bu özelliklere göre yapılırsa can ve mal kayıpları azaltılmış olur. Aslında biz 2008-2012 arasında TÜBİTAK kamu projeleri kapsamında İzmir’de 1 kilometre aralıklı toplam 340 noktada zemin araştırması yapmıştık ancak Ege-Koop ile gerçekleştirdiğimiz bu çalışma Türkiye’de ilk oluyor, çünkü bunu 100’er metre aralıklarla gerçekleştireceğiz. Biz verileri oluşturup Ege-Koop’a sunacağız, Ege-Koop da veriler ışığında bu bölge için yenileme projesi hazırlayacak. Sayın Aslan’ı bu duyarlılığından dolayı ayrıca kutluyorum.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: